(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Tuesday, August 24, 2010

Ofis vs rumah..

Salam ramadhan pengunjung yang dikasihi...

Lama sangatlah mama izan ni tak update blog..maklum sajalah bulan ramadhan ni banyak komitmen lain..
Sabtu lalu mama izan pegi nilai..sesajelah nak cari baju kurung untuk anak dara mama..rase cam tak sempat nak jahit...leceh sket nak wat kainnya..kalo baju melayu ok lagi..so tak merasa lagilah anak dara ni hasil jaitan mamanye..xpelah janji dapek rayo..

Apa yang saya nak cite ni...tengah sedap memilih tetiba ade seseorang tegur mama izan.."..kak..jangan beli kat sini..MAAhaal..kat belakang lagi murah.."siap tunjuk tuuu..kedai yang dikatakan murah...mama pun ikutkan jerlah...dah beria sangat nak tunjukkan.."ok..trime kasih.."kata mama izan lah...mama pun belek2..tapi regenyer taklah murah cam yang tadi sume rm60 dan ke atas...ape ke namenye baju bebudak nak beli mahal2 sangat dahlah leh pakai kejap jer..tak sesuai sungguh...
Yang herannya nape die kata murah??apa motifnyer??entahlah..hanya Tuhan saje yang tahukan...
Apesallah plak mama izan ni melalut..konon title len..len yang di tulis..bukan ape mama izan ni sangat heran dengan orang itu..sebaiklah xde perkara buruk berlaku..nauzubillah.

Rasenyer ramai yang tertanya2 cemanelah rupernyer ofis kat umah tuu...pc sebelah dapur ker..sesambil masak leh lak layan fb slalu..a..a nilah rupe ofis yang xseberape tu..



bersih..nyer..kemas nak snap pic..salu bersepah..


Kat sinilah mama bekerje..segale mende delivery order,sale order,invois..bil2 sume diproses disini...bil2 sume mama masukkan lam drawer tuu..nampak tak kat sebelah pc tu...a..a tv tu plak tuk mama izan cuci mata..ehh..xlah tulah cctv...tambah lak walky talky...segalenyer tiada rahsia...so papehal yang berlaku kat bawah (kedai) sume mama taulah..if mama tak dibuai mimpi..hi..hi..ngelat lak..
Mesti ade tertanye2..apehal plak netbook ade kat atas tuu...tulh die dah jadi cpu mama...cpu yang lame ade kat bawah untuk purchase order system cam kat pasaraya tu..scan barang2 masuk n kuar....


Yang ni plak keje suami mamalahkan...bab2 wiring ke..tebuk2 lubang ke...piping ke...kira technician rumahlah...segala bagai wayar berselirat ni..pening mama tengok..tapi yang nilah suami mama suke sangat...

penung kepala mama tengok...

Mane tak berselirat..akuarium,mesin basuh, tv, pc, fax, telefon sume amik power supply kat plug ni...

Banyak tak fail2 kat rak bawah ni..??banyakkan...tu pun tak muat dah..kene beli lagi satu ni..

Kalo tak check bebetul segale mende invois..banyak betul kerugian..yelah...manusia punya kerja tak sempurna mesti ade silap..sentiasa berhati2 dan teliti...

sudah penuh..kene beli lagi..

Biasanyer mama izan ni susun segale invois mase baby tido or mase yang agak2 sesuai ..maklumlah kerja2 rumah pun kene wat jugak..kalo tak macam kapal nak berperanglah bersepahnyer...

Inilah die segale cucu cicit invois yang lom diproses...mane tak slalu pening kepala mama ni...banyak sangat2...so..buatlah kerja dengan banyakkan bersabar....

manyaknyer...

Apa dah jadi dengan organiser board mama ni..


creative board..ngeee

Anak2lah ni...marah conteng dinding..di contengnyer board ni...tak pelah...janji tak conteng dindingkan..

Emm...panjang lebarnye huraian ye...apa yang boleh saya kongsikan ialah...kalo nak berbiznes banyak2kan bersabar, perlu ade jati diri yang kuat, berdoa itu mesti dan sentiasa sebab sok lusa tulat kita tak tahu sale macam mane..so berdoa banyak2, bertoleransi dan yang penting juga kreatif..sentiasa buat perubahan..tak kisahlah..dari segi susun atur barang ke atau tambah mende2 ke...supaya kastemer tak boring..

Semoga ade input yang berguna untuk kamu sume..wassalam..

Monday, August 16, 2010

Ramadhan kali ini..



Salam ukhuwah...
tanpa disedari sudah 6 hari kita berpuasa.Alhamdulillah saya dapat bertemu dengan ramadhan lagi..dengan harapan lebih menghayati dan manfaatkan kelebihan dalam bulan mulia ini.
Tahun ini merupakan kali ke3 kami berpuasa di Temerloh..lebih meriah dengan kehadiran si comel yang sangat menawan hati mama dan papa..baby aniq.Kehadirannya menambahkan lagi keceriaan dalam keluarga kami..

Aniq dengan baju barunyer..


Tahun lepas berpuasa semasa mengandungkan aniq..jadinya saat2 nak menyediakan juadah berbuka agak keletihan...buat simple2 saje..ramadhan kali ini saya berazam nak buat juadah yang jarang2 atau yg tak pernah lagi saya buat...
Hari ini berbuka ala2 western food..saya buat ayam panggang dan coleslaw serta nasi goreng.
Alhamdulillah..sedap dimakan walaupun tidak serupa dengan kenny rodgers..entah resepi apelah yang dia letak..saya buat research sana sini..tapi rasanyer tak same.

Antara manisan kegemaran suami..


Biasanya saya masak banyak..jadinya sahur hanya panaskan saja..kadang2 baby nyusu waktu sahur ..maka..suamilh yang kena panaskan lauk pauk.
Tarawikh bila berkesempatan saja saya lakukan..maklumlah anak2 makin bertambah dan komitmen bertambah banyak..saya berharap dapat khatam lagi kali ini..baca quran boleh sambil2 duduk dengan anak2 ..paling banyak saya baca selepas sahur ketika anak2 dibuai mimpi..lebih khusyuk.

Bila teringat zaman muda mudi dulu ingin kembali lagi muda untuk manfaatkan rahmat dalam bulan mulia ini..masa berlalu takkan kembali..jadinya pengalaman yang lalu dijadikan iktibar untuk masa sekarang dan mase akan datang.

Sudah mengantuk..mahu bersiap2 untuk tidur..dan bangun sahur dengan mudah.

Friday, August 6, 2010

Disebalik kesabaranku..

Salam semua..diharapkan semuanya sihat sejahtera..

Mungkin ada yang tertanya-tanya,mengarutlah mama ni..mana ade oven harga bawah seratus sekarang.Segala-galanya mahal,biskut raya pun mesti maahaal juga.Jadinya tahun ini saya berhajat nak buat biskut raya sendiri,lebih puashati.Sebelum ini saya pinjam MIL saya punya peralatan,tapi sejenis biskut sahaja memandangkan ketika itu Amirul budak yang jenis nangis saja.Suami saya survey harga sana sini..harga RM130.Bajet tiada jadinya saya bersabar.Semingu lepas itu,saya pergi membeli barang..kedai sebelahnya kedai letrik jadi suami saya masuk kedai letrik tu..alangkah terujanya saya bila suami beritahu saya oven RM99 sahaja.Tanpa berfikir panjang saya pun terus beli kerana niat asal saya begitu.
Inilah dia oven yang saya katakan..jenama Pensonic.

Oven..19L



Saya mencuba buat muffin coklat,tapi xsempat nak snap..sebabnya tak sabar nk makan.Beberapa hari lepas itu,saya buat kek coklat pula..alhamdulillah..menjadi..

Inilah rupenyer kek coklat saya..resepi saya ambil dari http://www.mesra.net/




Tidak puas makan lagi..jadinya saya buat kek coklat moist sempena menyambut hari lahir suami saya En.Aminudin B. Mat Hussin pada 3 ogos yang lalu..saya berasa sangat2 puashati kerana buat kek sendiri.Mentega dan gula saya kacau guna senduk kayu kerana tiada mixer(pengadun).

Walaupun sudah ade oven tapi tak lengkap kalau tiada 'mixer'.Kami pergi ke tesco minggu lepas..mixer pensonic,RM95...dah ambil tapi tak jadi beli..kata suami susah kalo nak repair..jauh..saya ok sajer.Di sini suami saya beli mixer jenama pensonic juga dengan harga RM79..sangat2 murah..tidak sia2 saya bersabar..mungkin inilah hikmah disebalik kesabaran saya.



Pengadun jenama pensonic


Setiap sesuatu yang berlaku itu ada hikmah disebaliknya."Dan sesungguhnya setiap kesulitan itu ada kesenangan"..dua kali disebut dalam surah al-insyirah.

Semoga menjadi iktibar kepada mereka yang kurang sabar..wallahua'lam.