(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Monday, February 28, 2011

Ikan bakar di Tanjung lumpur, Kuantan

As salam buat semua rakan2..didoakan semuanyer sihat alhamdulillah..

Semalam hari ahad kami tak merancang pun bawa anak2 kemana2. Suami mama izan berhajat sekiranya jualan semalam melebihi dari target makanya, beliau nak menjamu staff makan2 kat tanjung lumpur, kuantan.
.
Dah kul 6 ni tapi jualan biase saje..tak disangka kul 6 lebih, sudah melebihi target..suami mama izan call mama..suh ready nak ke tanjung lumpur. Jadinya bertolak dari temerloh kul 7 malam lebih kurang.
.
Memang tersangat gamblenyer, pegi jenjalan tanpa rancang, jauh lak tu lam 1 1/2jam. Kami kuar di tol gambang..sebabnya dari gambang ke kuantan lam 30km..sedangkan dari tol gambang ke tol kuantan 30km dan dari tol kuantan ke bandar kuantan 20km..jimat masa dan tol..actually kami baru jer tahu hal ni..sebelum ni gi kuantan kuar kat tol kuantan..aish..rugi betullah.
.
Sampai kat tanjung lumpur lam kul 9.15 mlm..mama izan pun pegilah memilih2..erm x banyak ikan..dah habis. So, ikan siakap stim limau,sotong goreng tepung, lala asam dan halia (rebus),kangkung goreng dan tomyam campur..semuanya 2 hidangan. Semua makanan ni sesuailah untuk 6 orang makan (dewasa).
.
Sebelum makan sempatlah bergambarkan..dah name pun nak tepek kat blog..kalo x suram jerk.
.
.
erm..sedapnyer..habis licin kami makan

amyra suke sangat lala..nasi takmo makan..
.
.
Makan dan makan sampailah kul 10.30 mlm. Alhamdulillah makanan habis perut pun kenyang..kalo awal lagi lehlah jalan2 tepi muara..mama izan sempat snap restoran ikan bakar tanjung lumpur yang kami menjamu disitu.
.
.
ha..tini nanti ramailah yang datang yer..femes sebab dah masuk blog.
.
.
Mama izan dah tak larat tapi aniq cergas mergas lagi..brenti solat dan berlari2an di hentian sebelah aper entah, x ingat lak..pastu kami pun teruskan perjalanan..mama izan dah terlelap..tetiba aniq leh ade kat seat blakang..terkezut mama izan rase aniq xde kat mama.
.
Cane lah die panjat agaknyer..sampai temerloh kul 12.15 mlm. Anak2 pun sporting jer..memang seronoklah..
.
k..bos..time kasih..nanti leh belanjer lagi..wassalam


Thursday, February 24, 2011

Damai laut, perak (Bhg.2)

Salam buat teman2 seperjuangan semua, didoakan semoga semuanya sihat wala'fiat. Maklum sajalah perubahan cuaca dari sejuk ke panas ramai yang terkena batuk dan selseme. Kami sefamili, alhamdulillah sihat.

Nak ceritanyer di Lumut sangatlah panas..sampaikan bibir anak2 mama izan pecah2. Xtvt hari sabtu tu, pepagi dah pegi amik umi dan terus gi lunch kat restoran silaturrahim, dekat dengan kuarters TLDM...memang banyak jenis lauk, rambang mata nak makan ape..air pun macam2 jenis dan rase...
.
Dah kenyang kami pun meronda2..memula pegi ke teluk batik..adoi kene bayar park..so kami x masuklah..pastu menuju ke marina island..pulau buatan ni..tapi tak siap sepenuhnye lagi..kat sini pun ade jeti naik feri ke pulau pangkor dan jaraknyer lagi dekat berbanding jeti di lumut. Mama izan memang x dapek nak snap picca coz baby aniq xreti dok diam. Kalo nak diciterkan marina island ni macam kat putrajaya lah lebih kurang.. bukan itu aje..marina water park pun ade juge.
.
Kami tingin gak tengok tempat membuat pelantar minyak. Umi pun tunjuk jalan tempat abah keje. Nama syarikat tu Kencana HL. Memula sampai tu ape yang terdetik dihati "..apakah tempat ini, macam tempat nak berperang.."..iyerlah, dengan jentera2 beratnyer, dengan manusia yang bertebarannyer..dengan debu2nyer..kuat sungguh jati diri mereka yang keje kat sini.
.
Menurut abah pelantar yang dibuat ni akan dihantar ke India. Lam setahun adelah sorang yang meninggal sebab xcident. Tapak pelantar ni lam keadaan baring. Abah akan naik sehingga ke atas bahagian ni untuk cek tempat2 yang dah diwelding..ketinggiannyer lebih kurang 5 tingkat bangunan. Mama izan naik bangunan pun gayat, kalo keadaan macam ni mahunyer ketar lutut.
.

tapak paling bawah pelantar minyak

.

Suami mama izan tanyer cane dengan karat2 kat besi tu, tak ke reput dok lam laut. Menurut abah bila dah siap welding sume bahagian..pelantar tu akan di blasting dengan pasir untuk hilangkan karat2 tu..pastu barulah di cat.

.

yang ni tapak kedua diatas tapak paling bawah

ni pula bahagian paling atas pelantar minyak
.
So, sesape yang datang ke lumut, jangan lepaskan peluang untuk tengok sendiri pelantar ni semasa pembuatannyer kat pelabuhan lumut. Itu pun kalo pelantar ni tak dihantar lagi ke India.
.
Dan selepas tu kami meronda lam resort lak.Besar kawasan resort ni..sebab ade padang golf.


pool juga disediakan..






bangunan apartment di swiss garden

playground untuk kanak2 juga disediakan

view dari bukit yang tinggi



Selepas menikmati pemandangan indah sekeliling resort. Merehatkan diri dulu. Petangnyer bermandi,berendam didalam kolam..seronoknyerlah tengok anak2 ni. Mama izanyer malu nak lebih2. Layanz gegambar nih..



.
.
sape punyer tu aniq amik..
.


Anak2 ni, dah berendam lam kolam pun x puas lagi. Sambung lak berendam lam bath tab kat apartment. kami biarkan jerlah..layanz...Perut pun berkeroncong..laponyer. So, umi dan abah bawa gi makan ikan bakar kat Teluk muroh bersebelahan dengan teluk batik. Tempat makan ni atas air leh tahan gak terasa angin laut ni.



nilah makananyer, ade lagi x masak lagi..ikan pari bakar..memang kenyang



Sesudah makan malam bersama umi dan abah (panggilan mak sedara anak2). Kami pun bersantai kat playground di lumut sehingga jam 12 malam. Aktif sungguh mereka ni. Umi dan abah yang rajin melayannyer.



aniq pun join gak


Pastu kami pun bergambar2 kat esplanade wing ni..dah menjadi kebiasaanya berposing disini. Tapi gambar x bape cun, so mama izan tak letak kat sini..nanti wat sakit mata je nengok.



Ok..cukup dah setakat ni..xlarat nak mengedit gegambar ni..wassalam

Tuesday, February 22, 2011

@ Damai Laut,Perak (Bhg. 1)

Salam buat rakan2 semua...

Memang tepat jangkaan kami, akan kebizian setelah pulang dari bercuti. So, update blog bila ade kelapangan atau pun perkara2 yang ingin saya kongsikan. Tak naklah bahasakan diri mama izan..cam tua sangat jer..padahal baru 30 tahun.Tapi kalo rakan2 selesa dengan panggilan ni..it's ok..
.
A week after CNY haritu, kami pergi ke damai laut perak..melalui genting, rawang..jauhnyerlah sampai 5 jam lebih..sampai nak sakit badan2. Kami pun lunch kat mcD teluk intan..kul 5 bertolak ke sitiawan lak..ingatkan dekat jer..rupernyer 1 jam baru sampai..pastu trus ke damai laut..jalan nak masuk resort punyerlah adventure..dilereng bukit..jumpe lak villa terbengkalai dengan semak samun..lagilah mendebarkan..betul ke ni or kene tipu..dahlah keliling hutan belukar saya cakap kat hubby.."..bang..ni kalo xde resort ni tepaksalah tumpang umah adik ni..".
.
Kami teruskan perjalanan sampai hujung jalan..mujur..ade rupernyer swiss garden resort..memang cantik tempatnyer..tapi nak dpt cantik ni kene melalui hutan dulu.Apa lagi cepat2 check in dan cari apartment..sbb dah terlalu letih..
.
Dah sampai apartment tu memasing dah kelaparan susu. So, sesambil tu saya snap sket picca lam apartment tu..
.
.
kakak dan abang di bilik..
.
baby aniq baring atas sofa
.

.

.

Dah menjamu spaggeti dan solat kami pun ke waterfront, lumut..jalan2 sesambil tunggu adik dari KL sampai..kami pun menunggu dengan suaminya..anak2 seronok berlari2 dengan kesejukan angin di muara..

.

@ waterfront,lumut

.

Tak larat dah nak tunggu adik..so..kami pun gerak lek ke resort..ingatkan bebudak ni nak tido dah..rupernyer nak makan spaggeti lagi..so, saya pun panaskanlah..senang. .siap ade stove letrik..

.pan and periuk kecik dan senduk pun disediakan..

.

Perut sume dah diisi dan senang hati..so..ketiduranlah anak2..bersiap sedia untuk xtvt esok harinya..

ok..wassalam..jumpe di bahagian lain..

Thursday, February 17, 2011

luahan hati..

Salam buat semua...

Terkadang hati ini tertanya2 kenape itu dan ini terjadi pada saya, untuk apa.?
Adakah segala dugaan dan ujian ini saya boleh hadapi, saya pun tak pasti. Tapi setakat ni saya masih boleh bersabar. Lagipun dah tak larat nak marah or ape sebab menambahkan penyakit darah tinggi sahaja.
Harap saya boleh didik hati supaya bersabar walaupun rase perit seperti hempedu..
Saya sudah tahu akan akibat sesuatu perkara yang akan saya lakukan itu, dan amat2 giler jika saya sengaja lakukan perkara itu, dan bila ianya berlaku diluar kawalan saya manusia yang amat lemah.
Saya seorang wanita yang amat lemah dari segi fizikal, apalah daya saya untuk menahan jika ade kesakitan yang perlu saya tanggung.Seriusly, saya amat lemah,maklum jerlah sudah beranak 3,sistem badan tak kuat dah kecik molek jer.
Saya harap masih waras lagi dan bersabar dari melakukan perkara2 tak sepatutnye. Hanya kepada Illahi saya mengadu dan berserah..

Friday, February 11, 2011

Preparation holiday..

Salam buat teman2..
Alhamdulillah masih sihat untuk pergi bercuti. Mase CNY haritu busylah sangat, cian anak2 dok terperuk jer kat umah n temerloh ni. So, tgahari ni kami akan bertolak ke Damai laut, lumut, perak.
.
Kami bercuti 3 hari, 2mlm. Actually kami dapt voucher free daripada Swiss Garden. Rasenyer mase nilah kami sesuai pegi bercuti. Insyaallah projek besar akan menyusul bulan April akan datang. Elok sangat merehatkan minda ni.
.
Jadi sesape ade area Manjung, Sitiawan, Teluk senangin, Lumut then ternampak mama izan and famili jangan segan2 tegurlah erk.
.
Kalo mama izan rajin, mama izan akan wat live n3 di sana nanti. Mama izan rase x sabar sebab x pernah lagi pergi ke situ, harap2 menarik seperti yang dikhabarkan.Menikmati ciptaan Allah dan menggembirakan anak2.
.
Sekian,wassalam..

Thursday, February 10, 2011

Kelebihan Samsung galaxy tab

Salam buat teman2 semua..

Sebelum ni mama izan ade cite yang hanbeg mama izan dah sarat sangat. Erm..bolehlah kot mama izan kenalkan gadget baru kami ni..suspen kan..adakah ini hadiah birthday mama izan akan datang atau memang sebagai gadget baru kami. Kalo tahun lepas hadiah birthday netbook..tahun ini wallahua'lam..mama izan xkisah..apa yang mama izan harapkan semoga mama izan kekal jelita di mata suami dan suami mama izan menyayangi mama izan dan anak2.

Mesti tak sabar nak tahukan...perlu ke mama izan bagi tahu sekarang yer. Perlu kot supaya rakan2 tahu sekiranya n3 mama izan pendek je dan x bape tersusun maknenyer guna gadget barulah tu untuk update blog.

Mama izan sendri x bape mahir lagi guna, tapi kakak mia pandai dah, main game, baca buku katanya. Die sangatlah suke touch screen ni. Dulu2 mamanyer aino ericson die yang lelebih.Yang bestnyer leh snap picca and call pun boleh. Besarnyer lebih kurang 2 tapak tangan mama izan. Rasenyer ade rakan2 yang dah leh teka. Macam i-pad..tapi kecik darinya.

Adakah ini n3 kesabaran? ohh..bersabar sungguh..ok..kini bukan lagi rahsia..gadget yang mama izan cite tadi ialah........samsung galaxy tab..alhamdulillah sudah dimiliki walaupun rasenye macam mustahil.
.
.
dalam keadaan tertutup..
.
ha..taraaa..mama izan bukakan..
.


Samsung Galaxy tab ni bukan sesaje beli, ade sebabnyer...tujuan utama nak tengok cctv online waktu kami diluar kawasan temerloh..maklum jerlah staff ni bukan kita leh percaya sangat..walaupun depan kite baik, belakang wallahua'lam. Selain itu, leh jadikan sebagai dictionary,baca berita terkini,cuaca,penunjuk arah..macam2 ada. Nak tahu banyak lagi klik galaxy tab ni.
Selain itu, ringan, kecil mudah dibawa ke mana2. Letak lam hanbag pun muat. Paling berguna bagi kami kalau nak wat online banking di luar kawasan memang mudah.

Kalau nak merasai betapa usefulnyer galaxy tab ni boleh dapatkanya dengan membeli di kedai2 samsung or sebagainya..he..he...pas ni kalo kami berada diluar temerloh, kotlah mama izan nak wat live n3, bolehlah gune galaxy tab nih..amacam puas hati dah tahu rahsia mama izan.

Sesapa yang dah ade galaxy tab or ingin nak beli leh kongsi pengalaman dan perasaan anda.
Rasenyer cukup takat ni.wassalam..

Wednesday, February 9, 2011

Kini tidur berasingan..

As salam buat semua...

Hanya Tuhan saja yang tahu apa yang tersirat dihati ini bila tidur bersama. Kini terasa lega bila sudah berasingan. Tapi hati ni terasa gak sedikit sedih bila berpisah bilik..tapi apakan daya tak mampu nak menahan kehendak masing2..

Kalaulah rakan2 yang rapat baca n3 ni sure dah tangkap lelehkan..apalah dah jadi dengan mama izan nih..xde angin dan ribut tiba jadi serba tak kene...

Relax rakan2 ini bukan cite mama izan dan suami tapi cite pasal anak2 yang ade kehendak sendiri..memasing nak tilam sorang satu, jadinya berpisahlah dan tido berasingan. memula nak asingkan tu, jenuh juga, tiap kali nak tidur nak masuk bilik mama dan papa. 3 harilah meneman tidur, dah tidur mama pun masuk bilik sendrilahkan.
.


Terasa sunyi lak xde senda gurau anak2 sebelum tido. Aman jer rase, ni yang risau ni kot bertambah lagi sorang. Bukannya menolak rezeki tapi keadaan tidak mengizinkan lagi. Daripada anak2 tak terlayan dan mama dan papa nyer sibuk sekarang ni, lebih baik berehat daripada menambah baby.




Dengan harapan anak2 semakin matang dan boleh berdikari. Kakak mia boleh dah berdikari sedikit, Abang amirul ni lain sket, memang dari kecik manjelah sangat, bukannya mama izan manjekan tapi memang Allah dah jadikan sifat die begitu. Kadang2 tensen gak dengan perangainya. Tapi kalo dah anak tu sabar jerlahkan.

Rakan2 macam mane pula?tido berasingan ketika anak usia berapa?
sama2 kita kongsikan tips atau pengalaman..

Sekian, wassalam.

Monday, February 7, 2011

Masih Ketinggalan zaman..

Salam buat semua teman2..

Sebenarnye perkara ni dah lame ade dalam minda ni..tapi tak terluah dan tak berkesempatan nak kongsikan. Kalo dibiarkan rase rugi pula x kongsikan dengan semua rakan2.
.
Ade sebuah kolej ni ambil barang untuk belajar sistem paip di kedai mama izan, dan semua urusan dilakukan oleh lecturenyer iaitu seorang wanita yang lebih kurang mama izan usianya.
.
Dan ade beberapa barang yang diminta tak de di kedai kami, pastu suami mama izan pun cari di semua kedai hardware yang ade kat termerloh ni, tak jumpe. Cakap kat lecturer tu tak de, lecturer tu nak juga, sebab die kata ade lam silibus pembelajaran.
.
Dengan kesabaran suami mama izan, cari di seluruh kilang2, kedai hardware kejuruteraan di mentakab pula, ternyata barang yang diminta tiada. Sampailah ke satu tempat ni, tokey tu kata "..aiya..ini balang sudah 5 tahun tarak guna lagi, sudah guna lain balang lagi senang.."..tergamam suami mama izan.
.
Jadinya, suami mama izan pun berdiskusi dengan lecturer tu. Dan lecturer tu barulah akur dengan semua ni. Alat untuk pasang water heater yang diminta iaitu sejenis paip yang sudah tidak digunakan lagi di Malaysia sekarang ini.
.
Kejadian ini menyebabkan mama izan tertanya2, apakah sebenarnya para pendidik sekalian, adakah silibus tidak dikemaskini, masih gunakan silibus yang ketinggalan zaman. Mereka yang belajar takat SPM pastu bekerja dalam bidang paip ini lebih up to date dari pelajar yang ade kelulusan sijil atau diploma...sungguh tidak patut perkara ini terjadi.
.
Untuk para pendidik sekalian, tak kira siapa anda, cubalah tengok balik silibus pembelajaran sama ada masih relevan dan sesuai untuk kemodenan masa kini, terutama yang terlibat dengan bidang kejuruteraan, teknologi, electrikal dan mekanikal.
.
Dan sikap lecturer yang menganggap mereka yang lagi berpengalaman dalam bidang tertentu diperlekehkan amat2 menyedihkan. Mama izan juga terkilan sikap mereka yang berada ditahap yang tinggi sombong, tidak mahu cari ilmu dan pengalaman dari mereka yang sudah berpengalaman, contoh kontraktor paip...apelah salahnyer ambil tahu ape yang berlaku diluar kolej dan kemaskini silibus tu..x rugi pape pun.
.
Kalau pasal fesyen terkini, kemain lagi nak ikut, tapi teknologi ..tak tahulah mama izan nak cakap aper lagi. Sebab terdapat jurang mereka berijazah dan mereka yang tidak berijazah, berlakunya perkara sebegini.
.
Sudahlah mama izan xperlu bersusah payah memikirkan perkara ini lagi, semoga mereka yang terlibat boleh ambil tindakan yang sewajarnya..wallahua'lam..

Saturday, February 5, 2011

Gambang Water Park

Salam buat pengunjung blog mama izan...
.
Hari selase yang lepas mama izan dan keluarga bermandi manda di gambang nih. Sebenarnya tak plan pun nak pegi..yang nak peginyer sis ipar mama izan...so anak2 dah dengar nak main air..dan dengan harusnya mereka pun nak ikut. Makanya, mama izan dengan sabarnya menyediakan pakaian salinan dan aksesori anak2 untuk dibawa.
.
picca dari pintu masuk waterpark ni..
.
.
mama izan berpakaian rona purple..
.
.
Rasenyer ramai lagi tak sampai ke situ kan. Tempatnyer 30 min dari Kuantan dan 1 jam dari Temerloh. Nak masuk dalam tu sudah semestinya kene bayar dulu, untuk dewasa RM21.90 dan kanak2 yang tingginya lebih 90cm, RM14.90. Memang berbaloi pun sebaba ade banyak tempat untuk main, lebih kurang 5 bahagian untuk main air, antaranya coco beach, penguin island, 6 lane racer slides, pool dan slides for kids.
.
.
penguin island
.
.

ikan besar kat atas tu akan simbah air bila dah penuh..memang fun lah..
.

.amyra merengek, papa letak die ke tengah..slide for kids
.

kazen Aniq ni paling seronok main air..

.

pool side

.
Dah kesejukan main air, mestila laparkan..so menjamu selera ape yang ade. Pondok2 ni disewa, yang kami duduk ni ayah apis sewakan , RM42 dapat satu set piza. Ade pondok yang kecik sker RM32 jer.

.

aniq ni dok main air gak kat pondok ni..
.

.
Amyra dan yang lenlain pegi main kat coco beach..bahagian yang jauh skali lam gambar ni..

.

Mama izan tak join main kat coco beach sebab dah menggeletar kesejukan dengan angin2 yang kuat dan hujan renyai2. Seeloknya main air kat sini mase musim panas, xdelah mengeletar.

ok...rasenyer cukup untuk kali ni..jumpa lagi, wassalam.

Thursday, February 3, 2011

Testing

Salam buat semua. .
Mama izan saje ni nak testing gadget baru ni. .Nak wat 'live entry'. .
Kekonon jerk. .Ape ke mendenyer yer. .Surprise. .Ahaks.
Nanti ade mase mama izan citerlah erk. .kongsi info pasal new gadget ni. .
Ok gak kecik,fully touch screen. .
Now bertambah berat handbag mama izan dengan gadget baru ni.

Ok. .Jumpa lagi,wassalam