(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Saturday, November 26, 2011

Graduation day amyra fariza & amirul fariz

As salam buat semua pengunjung...graduation day ni pada 20 nov yang lalu. Tak sempat nak tulis dengan cepat sebab banyak pula kerja di kedai.

Amirul fariz pun buat persembahan. Tak sangka mama, fariz buat dengan bersungguh2..apabila terjatuh, cepat2 die bangun. Papa pegi cari tempat duduk, mama pula siapkan amyra dengan baju recycle..mama buat simple jer..tema lebah..guna kain dan baju2 yang dah lame..kepak buat dengan plastik.


bilik menunggu..fariz dan kawan2..


fariz buat persembahan "twist2 hop2.." gitulah lagunye..

 Pertunjukan fesyen recycle yang dibuat oleh mak2 pelajar..kreatifkan mereka ni...



amyra dengan baju lebah..

budak lelaki pula tema robot, super hero, sponge bob..

Dah siap pertunjukan fesyen tu, mama terus ke belakang pentas untuk menyiapkan amyra dengan pakaian tarian pula..sebab cikgunye tak cukup staff..nak disiapkan dalam masa yang singkat.

amyra dan kawan2 tengah tunggu untuk buat persembahan.

persembahan tarian lagu "jai ho"..

Terakhir sekali penyampaian hadiah dan sijil..

amyra dapat no.3 dalam "spelling contest"..tahniah!!

penyampaian sijil pula..tahniah!!


Maka, dengan ini tamat sudah pra sekolah untuk amyra fariza. Tahun depan sekolah kebangsaan cina di bandar temerloh..cukuplah untuk kali ini, masa yang ada sangat singkat..wassalam.


Thursday, November 24, 2011

Amyra Fariza tamat prasekolah

As salam buat semua pengunjung..alhamdulillah..syukur atas rezekimu ya Allah. Amyra Fariza pun dah habiskan semua pelajaran sekolah tadika di montessori school.


Kesan 2 tahun prasekolah ni pada amyra fariza yang sangat jelas ialah dia sudah boleh membaca bahasa melayu dan bahasa inggeris dengan baik. Kalo mamanyer dulu tak pandai lagi nak baca.

Kat sekolah ni yang paling saya suke pelajaran matematik, sebab ade belajar gune abacus atau sempoa. Secara tak langsung mama izan pun pandai gak gune abacus ni. Tambahan pula belajar kira kaedah arithmatik membentuk pemikiran yang sangat kreatif.

Manakala bahasa cina pula bolehlah mama izan kategorikan sebagai tahap bawah lagi..sebab dia tak boleh lagi menggunakan bahasa cina di rumah. Kadang2 mama izan guna sedikit sebanyak bahasa cina. Dan banyakkan tonton tv KBS 325 @ astro..supaya dia biasa dengan penggunaan bahsa cina ni.

Ade juga belajar sains dan pendidikan moral sedikit banyak membentuk peribadi dia menjadi anak yang baik.
Mama izan pula ajar iqra'..dan tahap sekarang ni, lehlah kata boleh mengaji, semua huruf dah kenal. Mengambil wuduk dan solat juga mama izan ajar. Bagi mama izan tak suke paksa2. Tapi bila dia dah pandai mengaji, senang untuk dia menghafal bacaan2 dalam solat.

Walau apa pun, mama sentiasa doakan amyra fariza jadi anak yang soleh dan bijaksana..ameen. Dan tahniah!!kerana berjaya menghabiskan subjek prasekolah dengan baik.

Di bawah ni kertas ujian amyra fariza yang terakhir prasekolah..tahniah!!





Jumpa lagi..wassalam..


Friday, November 18, 2011

Cuti di Langkawi-Bahagian2

Alhamdulillah...sambungan episod lepas cuti di langkawi. cantik sesangat pemandangan dari bilik hotel bay view, langkawi ni. Terdapat banyak kapal layar yang ade kat pesisir lautan kat bandar kuah ni. Kami bersarapan sambil menikmati pemandangan nan indah ni.

pandangan dari bilik hotel bay view, tingkat 7


Pastu saya menoleh ke kanan, nampak pula swimming pool. Kalo anak2 nampak ni, sure nak mandi..takde lah xtvt nak berjalan2 di langkawi ni.Erm..amyra bangun..tengok kat tingkap...dah nampak.Puas pujuk, mandi kolam esok jer, harini nak naik "cable car"..pegi "underwater world"..island hopping..bla..bla..



kolam renang ni kat tingkat 4, patutlah tak nampak kat lobi..


Saya pun terus menyiapkan anak2 dan segala aksesori untuk di bawa. Sebab nak pegi tempat naik cable car jauhnye lebih kurang 45km dari hotel.

Dalam perjalanan, anak2 diam jer..mengantuk mungkin. Saya pun cam pening je..jalan bengkang-bengkok. Sesampai jer kat tempat parking...amyra terus muntah..habis kotor kete.Saya pun bersihkan.Saya ingatkan sebab perutnye kosong sebab tadi tak nak makan pape.Saya pun paksa die makan roti.






Ramailah pulak orang, kaunter belum buka tapi dah berderet orang beratur nak beli tiket. Dah dapat tiket, kami pun masuk dan beratur lagi untuk naik cable car. Skali lagi amyra muntah, saya dah tak sedap hati nak naik. Saya sentiasa ready plastik untuk muntah.

Hanya 6 orang saje boleh naik untuk 1 cable car. Sampai turn kami, bedebarlah pulak. Yerlahkan tergantung2 macam tuh..risau gak..dahlah kabelnyer kenit jer.




sempat bergambar dalam cable car yg sedang bergerak naik...


Banyak gambar yang saya ambil di stesen kabel car kat atas tu..entri akan datang saya tunjukkan. Selesai aktiviti ni. Kami pun turun..dan aniq farhan pula poo..poo..seperti budak cirit. Amirul pula muntah dalam kete. So, kami beli makanan bungkus jer dan makan di hotel..kami juga beli air mineral.

Di hotel, anak2 ni, cirit dan muntah bergilir2. Pas solat kami pun pergi mencari klinik. Ade 3 klinik kat bandar kuah ni, tapi semuanye tutup. Pegi pula klinik kesihatan, ubat tahan muntah habis.Pastu pegi farmasi, dapat pun ubat. Dalam mase yang sama, saya pun dah pening2 dan loya.

Saya dah tak lalu nak makan, so kami cari buah2an untuk dimakan.Malamnya, suami saya dan anak2 lelaki pergi mencari makan. Saya dan amyra di hotel, amyra demam, manakala saya muntah2 dan cirit. Kami keracunan. Suami beli ubat untuk saya, tapi saya tak berani ambil risiko makan, sebab saya ni allergik dengan beberapa ubat. Kalo saya makan dan bengkak muka, mana pula nak cari klinik untuk cucuk supaya kesan ubat tu hilang.

Alhamdulillah..pagi jumaat tu saya dah sihat. Suami pula yang cirit. Jadi, saya terpaksa keluar untuk mencari roti dan beberapa barang untuk persiapan dalam kapal terbang jika anak2 cirit lagi.Dahlah tempat orang, dengan kereta yang saya tak biasa bawa. minyak pula habis. Puaslah saya mencari pam minyak. Dah isi minyak, jenuh juga cari kedai runcit dalam kul 9 pagi..akhirnya jumpa juga.

Kami sangat tak sangka yang percutian kali ini menjadi tragedi. Rasa cam fobia jer nak gi langkawi. Inilah yang dinamakan pengalaman. Supaya akan datang tidak berulang lagi. Yang menjadi musykil, makanan yang kami semua makan memang xde. Tapi minum air di hotel yang dimasak, semua minum..kami tertanya2..adakah air yang dimasak tidak cukup masaknya..wallahua'lam..jumpa lagi..






Wednesday, November 16, 2011

Alhamdulillah ..masih kita dapat bertemu..sekarang ni, pekerja bertukar ganti, jadi mereka belum lagi boleh ditinggalkan untuk melayan kastemer dan tak tahu gune sistem POS. Makanya, saya akan bergilir dengan suami semasa suami nak makan dan solat.

Dan bila mana saya yang jage kedai semua anak2 ni pun sama turun dan melakukan kerja2 yang tak pernah saya suruh..sabooo jerlah. Mereka adalah pekerja kurang mahir yang sangat rajin dan kreatif, menggunakan barang2 dalam kedai sebagai alat permainan mereka.

Aniq Farhan pun join skali. Ni tengah dok atas meja nak "menolong" mamanya scan barang.




Gambar kat bawah ni pula, amyra dan fariz sibuk buat kek kononnya, dengan menggunakan cutting disk dan end cap pvc.




haa..nilah rupernye kek yg mereka buat...


Setiap kali supervisor cuti mama izan ni memang akan keletihan yang tak dapat nak digambarkan. Bukannye letih layan kastemer yang ramai, tapi letih dok mengemas segala menda2 yang anak2 main. Saya mohon semoga diberi kekuatan, kesabaran dan ketabahan dalam menghadapi kerenah anak2 yang semakin membesar. Bagus juge fantasi mereka ni..dengan menggunakan alat hardware,..sangat kreatif..jadi saya biarkan jerlah daripada duduk diam..risau jugakan. sekurang2nya mereka berfikir. ok..jumpe lagi..wassalam..