(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Thursday, November 29, 2012

Belajar menjala kali pertama..

Alhamdulillah...kita berjumpa lagi. Sebelum nak sambut besday k.mia bersama2 family saya merancang dan fikir apa menu yang sesuai dan semua boleh makan. 
Sebabnya en. suami dah cakap awal2 yang nasi ayam dan spagetti tak nak. 
Fuuh...jenuh juga saya fikir..dan akhirnya saya bercadang nak buat roti jala. Setelah berbincang dengan en. suami dan beliau setuju, saya pun belilah alat untuk menjala.

Jadi untuk pertama kali dalam hidup saya menjala, aduhai bukan mudah rupanyer nak menjala. Selama ini makan sedap jer, cara menjala tak tahu.


inilah cubaan kali pertama, kata en. suami macam lempeng jek..ekkeke

Saya tak berputus asa, saya search cara2 nak menjala. Baru tahu kalo nak menjala alat menjala tu kene rendah sket dekat dengan pan supaya roti tu tak jadi dot2....
Ok..saya pun cuba kaedah tu. Akhirnya jadi roti jala saya.


roti jala cubaan kedua...


alat menjala roti...


inilah hasilnya cubaan kali kedua...cantikkan


dan yang ni ofkoslah kuah kari untuk dimakan dengan roti jala tadi...


Walaupun saya berjaya menjala, namun saya rase cara begini membuatkan saya penat dan ambil masa yang lama untuk siap, sedangkan banyak lagi saya nak kene masak. Jadi saya teruskan usaha search kaedah menjala dan sebagainya.

Ternyata usaha saya berhasil...memang ade cara yang mudah dan praktikal dan cepat....nantikan entry seterusnya..ini pun dah penat menaip. Dengan harapan dapat kongsikan sedikit tips buat pengunjung.  Zai jian...


Tuesday, November 27, 2012

Makan2 @ family gathering

Alhamdulillah...kami diberi rezeki dan ruang waktu untuk bersama2 berkumpul bersama keluarga belah en. suami. Sebenarnye abg ipar en.suami yang telah bercadang untuk belanja "makan besar" kami sefamili.

Memandangkan aniq buat hal masa ni, dan kebetulan saya dok berjauhan dengan en. suami, makanya saya hanya makan apa yang ade depan saya jer. Seganlah nak minta orang len tolong amikkan.
 Tak banyak gambar yang saya snap, sebab sibuk melantak...ekkeke

sempat berposing dengan en. suami...

Kami telah melantak dengan kenyangnyer di restoran ikan bakar tasik idaman, bangi. Banyak sangat menu yang disediakan, antara yang saya ingat, ialah butter prawn, sotong goreng tepung, tomyam seafood, ikan siakap 3 rase dan lain2 lagi. Makanan di sini adalah sangat sedaap, memang terbaik. Makan pun atas tasik..terapung2.

gambar penuh, mereka yang terlibat xtvt makan2..


Dan hari tu juge kami menyambut birthday afina maisarah..comeel sangat gambar afina pada kek ni..
Saya pula sibuk dengan mendeko beelon2 ni, xde belon x meriah lah pulaok nanti.
Selamber jerlah saya mengusung belon2 ni.




Kekanak ni bila dah siap makan...menjelajah jerlah sekitar restoran. Main belon2 tadi, sambil posing atas jambatan.

elok jer beratur bebudak nih...


sepanjang jambatan nih tergantung kayu golf dan topi....fuuhh..banyak betul kayu golf..agaknyer owner restoran ni suke main golf.

Terima kasih buat abg ipar en.suami kerana belanja kami makan. Lain kali boleh belanja lagi ekkeke.....
Semoga ukhuwah kami adik beradik sentiasa utuh walau dugaan hebat melanda...insyaallah.



Thursday, November 22, 2012

Resepi mudah jagung kukus berkrim

Alhamdulillah..kita jumpa lagi...kali ni saya nak kongsi sket resepi. Resepi jagung kukus yang anak2 dan en. suami suka sangat makan diwaktu petang. Senang sket saya cite kat blog ni, ramai lak yang tanyakan cemane2 nak buat yerr.

Ni tak payah nak tulis2 bagai, senang jer mendenyerkan. Bahan2 yang perlu mestilah jagungkan dah nama pun jagung kukus, tak kan kacang pulak... ekkeke...biji jagung yang dah lerai dari  batangnyer lebih kurang 500g..pahamkan sampai takat nih.

Saya suka brand mascorn ni..rasanya tengok gambar sumer pahamkan..

  jagung biji yg manis...

Kemudian, sediakan periuk untuk mengukus. Dan kukus sehingga agak lembut, jangan lelama sangat tauu, nanti kecut tak sedap lakk.


 saya kukus lam periuk kecik guna ni jer, memang cukup kami seisi keluarga..he..he


Bila dah lembut, terus letak dalam bekas yang bersesuaian. Masukkan satu senduk planta, satu senduk susu pekat dan 1 sudu kecil garam dan gaul sehingga sebati. Kalo rasa2 nak manis sket ke, tambah susu lagi tapi jangan sampai manis leting...


dah siap boleh dihidangkan...

Senang jerkan, boleh jer kalo saya nak ajar k.mia buat nih, jagung kukus ni memang feveret k.mia dan en. suami. Boleh cuba yer...ok..zai jian

Friday, November 16, 2012

Syoknyer "scratch"

Alhamdulillah....hari ni cite pasal anak2 yang seronok scratch. Bukannya scratch kene gigit nyamuk atau apa2, tapi khusyuk dan tekun ngadap "scratch card" yang kami beli di GPH bangi. Sorang satu kami beli, kalo tak nanti berebut dah tak jadi xtvt scratch.

Macam biasalah amirul suka haiwan2 yang k.mia pula pilih gambar princess as ussual. Layankan jerlah janji mereka enjoy men"scratch". Aniq punya pun ade tapi k.mia juge yang buatkan. Aniq pun tak hairanlah dengan benda ni.


 amboii...abang amirul kemain lagi tunduknyer..jangan tersujud sudah..


 apalah yang k.mia komen tu, biasalah tu suke komen2...yer2 jer kata aniq tak heran rupernyer tgh tido masa ni..nampak tak kepala budak lam buai belakang k.mia tu..??


 masih tak siap lagi...


amirul pun sama..lagilah tak nampak hasil sket pun...


Tengah seronok citer pasal anak2 men"scratch" ni, terlupa lak nak snap gambar yang dah siap...adehhlah...
tak jadi citelah kalu gini. Apa pun, saya sendri seronok tengok anak2 buat xtvt yang belum pernah lagi mereka cuba. Memang teliti sangat k.mia buat. 
Amirul biasalahkan, budak lelaki bab2 art macam ni kureng sket, tapi kalo bab2 tukang ni minatlah die.
Ramai anak, macam2 ragam, barulah meriahkan...kalo same jer cemane lak nanti. Macam masak lauk, bergaram jer tak bergula tentu tak sedapkan...

Haish...dah jauh melalut dah ni..oklah..jumpa lagi di lain entry..


Wednesday, November 14, 2012

Play with non-toxic clay

Alhamdulillah...beberapa weekend yang lalu, saya ke pasaraya membeli sedikit barang. Saya pun sengajalah tengok tempat permainan, kot-kotlah ada mainan yang boleh meningkatkan daya kreativiti anak2.
Lama jugalah saya pusing2, sehinggalah saya terjumpa "colourful non-toxic clay". "ni mesti anak2 suke ni, harga pun x mahal"..detik lam hati jer.
Erm..saya pun ambil satu. Memang tepat jangkaan saya sesampai je rumah terus tunjuk pada anak2, mereka sangatlah xcited dan terus bermain dengan non-toxic clay tu.
Sebenarnya saya dah lama cari non-toxic clay ni, tapi tidak ketemu.
Dan inilah hasil kreativiti anak2 saya...sungguh tak diduga..
>
>
 
 

hasil  k.mia, ditilnye die buat..dengan mata, hidung rambut...
 
 
"Amirul buat apa tu"..tanya saya.."..mm..mirul buat anaconda.."katanya
"ha..ha...xde rupe ular pun mama tengok.." balas saya.."..adelah mama, ni panjang ni macam anaconda, x baik tau mama cakap macam tu berdosa.."..katanya lagi..
Yerlah2...apa2 jerlah..janji anak2 enjoy main dengan non-toxic clay tu..
 
 

ni..ha..anaconda abg.amirul...
 
 
So, kepada sesiapa yang nak cari non-toxic clay ni, carilah di pasaraya berdekatan anda, tak pun kedai mainan...rasenye ade tu. Salah satu cara meningkatkan daya kreativiti anak2.
Kalau ade surirumah yang rajin main dengan tepung bolehlah wat clay sendri.
Please click here "homemade clay" for ur kids.
Cukup setakat ini, mana yang baik kita kongsikan.ok..jumpa lagi..zai jian..
 
 


Tuesday, November 6, 2012

Aniq Farhan 3 tahun

Alhamdulillah..anak mama izan yang sorang ni dah 3 tahun. Aniq Farhan, tahniah!! kerna kamu dah capai umur 3 tahun, banyak lagi perkara yang perlu kamu lalui selagi kamu masih hidup.
Mama sentiasa doakan yang terbaik buat kamu dan mama sangat2 hepi bila mana kamu sudah boleh bercakap 3 patah perkataan dengan baik.
Setiap anak ada kelebihan dan kekurangan masing2, namun mama tidak membezakan kamu dengan kakak dan abang yang boleh bercakap lebih cepat dari kamu. 
Mama sentiasa bantu kamu untuk menjadi lebih baik.
Semoga Aniq Farhan menjadi anak yang soleh, bijak, cerdik dan berjaya dalam apa jua bidang yang kamu minat..aamiin.
Kami menyambut hari lahir aniq kecil2lan sahaja di rumah PIL saya. Menjamu sedikit juadah buat adik beradik, PIL dan anak2 sedara sebelah suami.
Antara juadahnya, kek birthday red velvet, spaghetti, fries dan nugget. Memang sangat simple, dan saya rase anak2 saya sangatlah hepi. 

kek red velvet..sedap

bergambar kenangan

Dengan decoration yang agak simple, saya yang buat belon2 tu..ala2 gitu. Bolehlah untuk anak2 main. 
Seronok tengok mereka main belon2 tu, macam2 yang mereka buat, membantu daya pemikiran yang kreatif secara tak langsung.

bergambar dengan anak2..


aniq farhan potong kek..


Saya tak kisah deko kek tu simple jer, saya menitik beratkan rasa kek dan anak2 suka nak makan. Alhamdulillah selesai sudah majlis ni, semoga menjadi kenangan buat anak2..
ok..zai jian..


Friday, November 2, 2012

Saujana Janda Baik, Pahang

Alhamdulillah...kami dapat berkumpul sefamili di Janda Baik, Pahang. Kiranya family gatheringlah nih. Kami telah menginap di Chemperoh Saujana Janda Baik. Chemperoh ni boleh memuatkan sehingga 20 orang dewasa dengan harga sewa RM700 semalam. Perjalanan dari Temerloh lebih kurang 1 1/2 jam. Kami lalu jalan biasa untuk menikmati kawasan perkampungan...yerlah...tu...banyak hutan juge..

Tempat ni memang best kalo pergi bersama2 famili. Seriuss sunyi dan sangatlah privacy. Kanak2 pun boleh mandi sungai instead of kolam, maybe lebih selamat...Airnya memang sejuk...tapi anak2 ni berendam berejam2 pun tak rasa sejuk. Boleh ke sini http://www.saujanajandabaik.com/ untuk info yang lebih tepat.

Kami yang paling awal sampai...tapi sesat gak nak cari saujana chemperoh nih. Sebabnya saya tak meneliti arahan untuk ke saujana janda baik nih dengan baik. Cari signboard saujana janda baik memang xde...Lam website kata, jalan ke saujana janda baik ni 1km seblum Saufiville,so..sepatutnya kami cari saufiville nih. (lain kali teliti betul2 ye mama izan). Erm biasalahkan...pengalaman mengajar kita untuk lebih baik..betul tak?


adam dan amirul berdua jer..x tahulah apa xtvt mereka ni..

bapa2, anak2 memang x dpt dipisahkan dgn air...

Seronok jer mereka ni main air, sampai jer sume terus tukar uniform nak mandi...bukan selalu dapat main airkan. So, berendam berejam pun xde hal..ok.. jer..bukan setakat anak2 jer..bapak2 pun kemain lagi main simbah2nyer..sungai ni bebetul depan chemperoh saujana janda baik.



berderet kereta 5 beradik sebelah suami saya..

 inilah rupanya rumah chemperoh di Saujana Janda Baik...

Petang nak ke magrib tu, suami saya dah siap2 hidupkan api nak bakar2 ayam, ikan, dan macam2 lagi. Tapi x sempat amik gamba. Walaupun disediakan tempat makan, kami tak guna pun...kanak2 ramaikan, so lebih sesuai dan selesa makan diberanda jer. Tak banyak pun yang saya makan, saya tak berapa selera masa ni, mungkin sebab tangan saya yang terseliuh sakit nih..so..agak moody..


separuh tidur didalam..separuh tidur diberanda...kami anak beranak tidur diberanda nak merasai pengalaman yang baru...sejuknyer x terkata...

pandangan dari pintu masuk....

Saujana Janda Baik, Pahang ni mempunyai padang yang agak besar sesuai nak buat family day di sini. Anak2 pun seronok berlarian di sini.

Papa long dan anak2 lelakinya tidur dalam khemah...



x tahu bunga apalah nih...

tempat makan barbeku pun disediakan...

Esoknya, bangun jer tidur terus ke sungai kanak2 ni...mak2nyer pula sibuk menyediakan brekfes..

di pagi ahad...bangun pagi terus nak berendam dalam sungai..

pose istimewa untuk teman2 pengunjung...

sejuklah...janganlah simbah air kat mama...grr..grr


pandangan dari jalan...



dah siap mengemas nak balik..inilah bahagian dalam rumah...

Rasanya anak2 ni tak puas lagi main air...mereka ni brenti main pun kerna hujan dah turun...kami pun bersiap2 dan kemas2 mana-mana yang perlu. Cukuplah sudah cuti2 kali nih...moga diberi rezeki untuk menikmati keindahan ciptaan Yang MaHa Esa...ok..cukup untuk kali ini..zai jian..

Thursday, November 1, 2012

Resepi Air bunga roselle

Alhamdulillah..ade rezeki sket saya belilah bunga roselle di pasar tani hari ahad. Senang jer nak buat air ni. MIL saya yang ajar saya buat semasa saya masih tinggal di rumah PIL. Dan air ni rase masam2 sket dan sedap.

Resepi air bunga roselle:
750g bunga roselle ( yang dah dibuang biji dan dibersihkan )
3 liter air
1 kg gula

Caranya:
Masukkan kesemua bahan2 tadi kedalam periuk dan masak atas api sehingga bunga roselle agak layu.



 air bunga roselle..


Kemudian tapiskan air tadi. Bunga roselle tu jangan dibuang...toskan dan keringkan dibawah panas matahari. jadilah halwa roselle. Yang ni suami saya sangatlah suka


halwa roselle


Saya lebih suka buat air roselle sendri daripada beli. Lebih terasa rosellenyer. Selamat mencuba..jumpa lagi..zai jian...