(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Monday, December 17, 2012

Resepi tumis petai dan ikan bilis bercili api.

As salam buat semua rakan2....harini saya nak kongsikan resepi goreng petai cincai. Saya tak pernah pun makan sebelum nih. Masa bulan november yang lalu saya lek umah mak kat klang. Pastu mak pun masak hidangan nih. Terus tersuke sama jugalah dengan en. suami. Itu yang saya try masak sendri kat umah...memang sedap.

Ini resepi untuk peminat petai jer...yang tak minat baik x payah buat nanti loya lak..ngeee.
Mari saya listkan bahan2nya, sudah tentulah petai, ikut suke nak letak banyak mana, ikan bilis dan bawang besar dan cili api. Senang dan mudahkan.

Memula gorengkan ikan bilis sampai garing tau bukannya hangus. Kemudian ketepikan, dan tumis bawang dan cili api yang telah ditumbuk tadi sehingga agak layu.

 Pastu masukkan pula petai yang sudah dikeluarkan daripada kulitnya. Masak sehingga agak layu kemudian masukkan ikan bilis goreng tadi...siap.


Inilah rupernyer hidangan simple nih lam pan...

saya suke petai...harumkan toilet jer nih..


Saya harap rakan2 faham cemana nak masak yer. Memang senang dan sangaat sedap. Semoga jumpa lagi...zai jian ;-)

Monday, December 10, 2012

Mini playground dipasang semula.

As salam buat semua teman2. Kali ni saya nak citer pasal anak2 pula. Sebelum raya puasa haritu saya telah membuka playground nih memandangkan ruang rumah kami kecik untuk menerima kehadiran famili belah en. suami. Selepas dibuka rasa lapang sangat dan senang anak2 nak berlari2 ke, melompat2 ke kan.

Saya telah sorokkan playground ni dibelakang pintu ruang stor bilik kami. Memang tempat tersorok dan memang susah anak2 nak jumpe...bape banyak memang daa..ekkeke...


lapang jerkan xde mini playground..


Leklok bulan disember cuti sekolah jer k.mia telah menemui mini playground nih. Dan saya pun memasang semula sebab cuti sekolah nih 24 jam kat umah sure bosankan. Tak sangkalah saya anak2 kami betapa berejam main kat mini playground nih macam baru beli.


tengok tu..berabukkan..sebelum saya pasang, saya lap dulu, nampak berkilau sket..yo..yo.. je



haa..hepi jer memasing kononnye ade mainan baru...


SEbelum nih saya memang suka sorokkan mainan anak2 kalo mereka dah boring main, pastu dah beberapa bulan terperap saya kuarkan lek. Mainan lama tapi bagi bebudak macam baru jer. Barulah anak2 tak bosankan. Lagipun tak laratlah asyik nak beli mainan jer.

Kalo sekali beli mainan kene beli 2 utk aniq dan amirul kalo x nanti gaduh. Walaupun murah, terasa gak kuar duit banyak sebab nak kene beli double kan. Tokey balak pun bleh pengsan ini macam kalo tiap kali gi shoping kompleks beli mainan.

SEmoga berjumpa lagi...zai jian ;-)




Wednesday, December 5, 2012

Sambutan Birthday K.mia

Alhamdulillah...pada 30 nov lalu kami diberi rezeki untuk menyambut birthday anak dara kami yang ke -7 tahun bersama2 dengan famili belah en.suami. 

"Selamat hari lahir amyra fariza, mama doakan semoga menjadi anak yang soleh, baik akhlak, budi bahasa dan bijak dalam mengendalikan sesuatu perkara serta pandai berdikari." aamiin.

Sebenarnya, birthday k.mia pada 27 nov, namun masa yg sesuai diraikan 30 nov. Kiranya macam penutuplah untuk majlis birthday anak2 kami.

Hari sebelum majlis kami membeli belah barang2 yang diperlukan untuk acara masak2...aish...dah macam nak bertanding pulaknyer..Malamnya saya mengatur strategi ....erm...susun atur masa, masa bila nak masak ni, masa bila nak masak itu...simple jerkan...tapi sayalah tak biasa nak masak macam2 dalam satu masa.

Tetiba saya rasa ade sesuatu yang kurang....alamak..belon tak beli lagiii...tak meriahlah kalo takde belon. Sok pepagi ajak en.suami gi Glowing Party House beli pape yang patut.

Seawal pagi..takdelah awal pun lam kul 10 pagi kami ke GPH, lebih kurang 30 minit dari rumah mertua. Sesampai jer sana kami disambut oleh Mv dan suaminya...tetiba saya cam stuck..blurr xtau nak beli apa...sebab macam2 ada.

Belum sempat saya nak menshoping itu ini..anak2 dah terjerit2"..mama2 nak belon terbang...".(helium ballon). adooilah..awal2 dah kene paw..layankan jerlah...nanti menambahkan pening jerk. Akhirnya saya 
amik belon besar, belon kecik dan stick serta belon yang panjang2 tuh..bebudak suka main..simple jerkan.

Sampai jer umah..terus saya meniup belon2 ni utk deko. Sebab lepas makan tengahari nak main masak2...sure tak sempat. Saya mengerah en.suami dan anak2 meniup belon2 sampai siap..ok..lega jap..

Pas makan tengahari, saya dah mula masak kuah kari untuk roti jala...bila semua bahan2 dah masuk lam periuk saya sediakan adunan untuk roti jala...siaap..letak lam jug supaya senang nak transfer lam botol nanti.
Ayam mak mertua yang sponsor..time kasih mak..

Tepat kul 5 ptg, saya turun bawah nak mula menjala...fuuhhh..kene menjala lebih kurang 160 keping roti, saya dah calculate seblum ni...memandangkan botol ade satu jer jadinya saya sorang jerlah yang menjala. Jenuh lah pulak...amik lagi satu pan...melekatlah ...erm..xperlah buatlah dengan satu pan sampai siap.

Kul 6 ptg lak, en suami dan ayah apis bakar otak2 yang disponsor oleh abah taufiq...time kasih yer..Sedang menjala tak sedar dah kul 7 ptg..ha...jagung tak kukus lagi...saya pun berlari ala2 mcm lam cite masterchef gi amik jagung dan kukus...kenelah lari kalo x, hangus pula roti jala nanti.

Sesambil nak tunggu jagung masak, saya mula menghidang, sediakan pape yang patut dan buat air sirap jer..memang tak ready bab2 air nih..next time leh wat air yang special sket..insyaallah.

Jagung masak jer terus gaul dengan planta, susu dan garam..ok..siaap..saya pun bersiap2lah juga...


Dan inilah hasilnya...ta..ta..taa



apam xbape dot tu saya wat kat temerloh lagi..apam ni kalo buat sendri leh tahan lam seminggu gitu..

kek italian rainbow...memang sedaaap...banyak saya makan..


deko yang sederhana sahaja..apa yang penting anak2 hepi..


bergambar kenangan dengan mak dan ayah mertua


Saya harap semuanya berpuashati dengan hasil air tangan saya yang tak seberapa nih..Dan anak2 gembira bila diraikan...alhamdulillah...selesai..zai jian..


Saturday, December 1, 2012

Menjala kali kedua, teknik mudah..

Alhamdulillah...dapat lagi kita bertemu dalam alam maya nih...kali ni saya nak kongsikan cara menjala yang mudah dan praktikal dan tidak meleleh-leleh.

Sebenarnya saya ada terbaca dalam beberapa blog lain, penggunaan alat nih untuk menjala. Jadinya saya dengan bersungguhlah xplen kat en. hubby cemane ruper bentuknyer.

So, beberapa jumaat yg lepas bulan nov, sejurus sampai rumah selepas solat jumaat, en. suami beri sebungkus benda. Dan yg bermain dalam fikiran saya ialah, alat2 untuk jenazah maklumlah baru balik dari solat....ish..ish...tak patutkan saya.. Tapi bukan, yang sebenarnya itulah alat untuk menjala..saya sangatlah hepi....

Dan beginilah ruper bentuknya...........................ta..ta..taaa
>
>
>
>
>


botol ade 3 lubang...ki..ki.ki...

Esoknya juga saya try menjala. Memang sangat mudah menggunakannya dah macam perfectionist jer menjala. Memang puas hatilah. Tak sia2 saya buat research pasal menjala roti jala nih.

Mari kita tengok cemane hasil roti saya....




haa...cantikkan terbentang atas pan....


dan inilah hasilnya...banyak betul saya menjala...ade lam 20 keping...



Akhirnya ringan sketlah kepala saya dapat solution menjala cara paling mudah dan cepat. Nantikan entri akan datang..zai jian...