As salam buat semua..sudah lama tidak mengupdate blog berikutan pelbagai masalah yang dihadapi. Alhamdulillah..segalanya sudah diselesaikan. Oleh sebab ramai yang sukekan kek batik terutama kanak-kanak..jadi saya dengan murah hatinya ingin berkongsi resepi kek batik dari citarasa saya dan keluarga saya.
Sebenarnya sejak saya di tingkatan 3 lagi sudah mula membuat kek batik bukan untuk dijual tapi untuk makan sendiri je. Saya memang peminat tegar kek batik. Mulanya jatuh cinta dengan kek batik masa buat masak2 subjek kemahiran hidup kat SAMTH lah kan. Sejak dari hari tu saya selalu sangat buat.
Masa memula kenal mr. hubby dulu pun, bila cuti semester habis lek kolej saya buat kek batik untuknya. Pertama kali makan terus jatuh cinta pada kek batik tue kan. Pastu, asalkan saya balik cuti sem je.. mesti mr. hubby request soh buat kek batik.
bukan untuk dijual..ini saya buat masa raya haji tahun 2011 nak bawa lek kampung.
Banyak betul story pasal kek batik ni yer..jom cuba try test buat kek batik ni..sure nak lagi dan lagi..
Resepi kek batik:
BAHAN - BAHAN
* Biskut Marie - 1 bungkus (saya suke jenama hwa tai)
* 1/2 Buttercup 250g
* 1 cawan milo
* 2 sb serbuk coklat
* 1/2 tin susu pekat..kalo nak manis tambah lagi..
#saya tambah sedikit coklat masakan (tak letak pun takpe)
CARA-CARA
* Pecahkan biskut marie kepada 3-4 bahagian dan ketepikan dahulu
* butter (letak diluar peti sejuk sebelum nk masak,supaya agak lembut),milo,susu pekat dan serbuk coklat dimasukkan kedalam kuali/periuk.Gaul sehingga sebati
* Kemudian,panaskan atas api yg paling kecil.Kacau sehingga pekat.
* Tutup api dan masukkan pecahan biskut dan gaul sehingga sebati.
* Masukkan ke dalam bekas, dan tekan sehingga mampat
* Sejukkan di dalam peti ais.
Saya rase memang mudah resepi ni. Dan sememangnya kanak-kanak sukekannya. Terutama skali anak2 saya serta anak2 saudara juge..ok..selamat mencuba..
Comments
Post a Comment