Skip to main content

HH Crews day 2010

Salam ukhuwwah fillah..

Di bulan syawal yang mulia ini pastinya ramai yang membuat rumah terbuka, menghadiri jamuan hari raya sana sini situ.So..selamat menjamu selera sesambil merapatkan ukhuwwah yang sudah terjalin.Dan ada pula ingin melakukan puasa sunat 6 hari dibulan Syawal.Lakukanlah amalan sunat ini dengan penuh tawaddu' dan ikhlas jangan pula di jadikan sebagai perlumbaan dan untuk bermegah2.Makanya sudah penat menahan lapar dan dahaga dan sebagainya tapi sezarrah pahala pun tak dapatkan.


Kali ni mama izan nak bercerita xtvt kami ke Cherating..HH(hawami hardware) Crews Day 2010. Tahun lepas hanya makan di restoran ikan bakar kat Tanjung Lumpur, Kuantan..memang sedap.Jadinya tahun ni wat barbekue sendri jerlah lebih puashatikan.


Kami berxtvt pada 13 & 14 Sept. 2010..hari bekerja sewa chalet Rm100 sebilik.Kalo hari cuti Rm 130 sebilik..murahkan..kami menginap di Mercu Beach Resort,Cherating.Dari temerloh lebih kurang 1 1/2jam ...signboardnyer keciklah sangat..kalo drive laju sure x nampak.Pandangan luarnya macam xbest nampak suram jek..tapi bila dah bermalam dan merasainya seronok kat sini.
Aksi anak2 bermandi manda..aah..tue dia..

asyik dok btulkan baju jer myra ni..




ready nak terjun..



Sesampai jer sana..x menyempat bebudak ni nak mandi "koyam".




Tepi pantai nan indah..nyior melambai..ombak menderu memukul pantai..hati yang resah menjadi damai..


Bab2 bakar ayam ni biarlah kaum lelaki yang setelkan..xkan mama dengan anak2 lak kan..nanti abih comot2 sumernyer.Membakar di tepi pantai..xsampai 5min pun naik mr.Hilux.Dulu leh jer bakar lam kawasan chalet tue..tapi xleh sekarang..sebabnya ramai yang tak ikut praturankan.Jadinya kami cari tempat tepi pantailah.

xtvt bakar ayam sampai ke malam..



Ermm..HH crews ni x siap lagi bakar ayam, jadinya cik suami anto kami anak beranak ke chalet..sebabnyer diorang dah x keruan nak mandi shower lak.

Sesampai jer cini terus mandi..so rimaslah diorang terus buat xtvt bakar ayam.Bukannyer banyak pun..2 ekor jer.Tapi lambatnyerlah nak masak..

Seekor kami dah jamah kat tepi pantai ni..Ade lagi makanan..mama izan wat mee hun goreng,coleslaw dan potato salad gitu..puas tul makan.Takde lak gambarnyer sebabnyer semasing dah kelaparan nak makan.Sekor lagi makan kat chalet sesambil nengok orang len bermandi manda lam kolam. sampai ke kul 12 mlm pun stil ade yang mandi lagi.
Esoknya after solat subuh, mama izan dan suami bermandi kolam smentara anak2 sedang tido.kami buka sliding door supaya leh dengar baby nangis.Pepagi xde pun orang len mandi..kami pun berenang2 yer. mula2 mama ingatkan sejuklah sangat..rupernyer suam2 kuku jer airnya.Kalo kamu orang nak tau nilah kali pertama mama izan mandi kolam walaupun dah 29 tahun hidup.Terketar2 jugaklah nak masuk sebab air betul2 paras dagu mama..tersilap sket sure tenggelamkan.Dapatlah blajar berenang lam 1/2jam..kalo baby xbangun lagi..rasenyer nak main lagi..

Bergambar sebelum sarapan




Ramai betul bebudak mandi..


Aniq pun nak main air gak..x keruan tuh..



Berendam untuk kesekian kalinya sebelum nak balik..


Mandi "koyam" hari ke-2.Fariz dah brani nak lompat..



Setelah anak2 puashati berendam dan bermain air sehingga kesejukan..terus saja nak susu.Sementara tu mama izan pun mengemaslah bebarang yang berselerak, sumenyer sumbat lam beg. Perkara paling mama izan x suke kalo gi bercuti ialah mengemas nak pegi dan mase nak lek.Sebabnya tang ngemas ni Cik suami memang xleh nak nolong.

Anak2 puashati, jadinya mamanya pun puas jugalah dapat berendam sekejap.Maybe mase akan datang kami ke sini lagi sebabnya ratenya murah..lagipun buat ape nak cecantik sangat chalet..just untuk tido jer..xtvt banyak di luarkan2.
Asyik2 kuantan jer yer..mungkin tahun depan leh rancang kat utara ka,selatan ka atau barat ka. mama tingin nak pegi Teluk Batik,Perak..x pernah lagi pegi.


Rasenyer ini saja yang dapat mama izan kongsikan untuk pembaca yang berminatlahkan nak bawa anak2 bercuti.ok..wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

Cara membuat permohonan tambah bidang dengan Kementerian Kewangan Malaysia(MOF)

Alhamdulillah..punyai waktu untuk berkongsi sedikit ilmu yang mungkin mampu membantu mereka yang ingin meluaskan perniagaan masing2. Sebelum membuat permohonan dengan MOF, anda hendaklah mendaftarkan bidang yang ingin dipohon dengan  suruhanjaya syarikat malaysia (SSM). Hanya RM30 untuk mendaftar 10 bidang yang pertama. Permohonan tambah bidang hanya boleh dilakukan bagi mereka yang telah berdaftar dengan MOF dan masih aktif sijilnya. Bagi mereka yang baru nak mendaftar dengan MOF boleh klik cara berdaftar dengan MOF . Kemudian log masuk dalam sistem e-perolehan  klik pada "pendaftaran sebagai pembekal/perunding", masukkan ID dan kata laluan(password). Klik pada profil dan klik permohonan tambah bidang. Lengkapkan segala maklumat yang diperlukan. Setelah selesai, sediakan dokumen sokongan yang diperlukan dan dihantar/ dipos kepada yang berkenaan. Bagi mendaftar 10 bidang yang pertama dengan MOF sebarang caj tidak dikenakan, jadi kepada peniaga bumiputera,

Cara daftar dengan kementerian kewangan secara online..

Salam mesra buat teman2..alhamdulillah atas segala rezeki yang dilimpahkan oleh Allah.. Sebenarnya saya buat entri ni sebagai panduan untuk diri sendiri di masa hadapan. Manalah tahu akan datang ada rezeki tambah kedai, nak daftar dengan kementerian kewangan dah tak ingat. Dan agak rumit bagi mereka yang belum lagi daftar. Jadi ingin saya kongsikan apa yang telah saya lakukan. Memula buka laman web eperolehan . Tukar bahasa jika perlu. Kemudian klik pada butang - pendaftaran pembekal atau perunding. Klik pula daftar sebagai kontraktor baru (ikutlah bidang perniagaan anda, kalo perunding, klik butang perunding baru). Disini kita buat ID dan password untuk log masuk dalam sistem e-perolehan dan sedikit maklumat perniagaan secara ringkas. Selepas itu, log masuk guna ID dan password yang kita dah buat. Disini akan ada 6 seksyen yang perlu anda isikan. Isikan seksyen pertama- perincian syarikat, jika maklumat yang anda masukkan lengkap, sistem otomatik akan tanda right di side bar s

Lesen G.D.L

Salam buat semua teman2..Bukan mama izan yang nak menduduki ujian untuk dapatkan lesen GDL , tapi suami mama izan. GDL ialah "Good driving Licence " atau maknanya Perlesenan vokasional pengangkutan barangan. Lesen ni perlu diambil untuk membolehkan suami mama izan pandu lori 3 tan delta tu..kalo xde lesen memanglah kene saman yer. Kenelah labur kan Rm120 untuk ujian teori dan RM50 untuk medikal check-up. Pastu setiap tahun nak renew just bayar RM20 sahaja. gambar sekadar hiasan Pada mulanya mama izan ingatkan hanya soalan2 yang biasa je. Gupernyer lebih dari itu, ade diberi buku untuk dibaca, akta pengangkutan jalan dan akta lembaga perlesenen kenderaan perdagangan. Lam buku tu ade 8 bab perlu dibaca. Dan soalan yang akan ditanya sebanyak 50 soalan. Suami mama izan pun dah macam student, sebab stay up memalam, yelah..rugi jer duit kalo tak lulus. Lagipun penting gak semua pengetahuan ini untuk memandu kenderaan pengangkutan barangan. Dan nak amik lesen ni hanya la