Skip to main content

Ofis vs rumah..

Salam ramadhan pengunjung yang dikasihi...

Lama sangatlah mama izan ni tak update blog..maklum sajalah bulan ramadhan ni banyak komitmen lain..
Sabtu lalu mama izan pegi nilai..sesajelah nak cari baju kurung untuk anak dara mama..rase cam tak sempat nak jahit...leceh sket nak wat kainnya..kalo baju melayu ok lagi..so tak merasa lagilah anak dara ni hasil jaitan mamanye..xpelah janji dapek rayo..

Apa yang saya nak cite ni...tengah sedap memilih tetiba ade seseorang tegur mama izan.."..kak..jangan beli kat sini..MAAhaal..kat belakang lagi murah.."siap tunjuk tuuu..kedai yang dikatakan murah...mama pun ikutkan jerlah...dah beria sangat nak tunjukkan.."ok..trime kasih.."kata mama izan lah...mama pun belek2..tapi regenyer taklah murah cam yang tadi sume rm60 dan ke atas...ape ke namenye baju bebudak nak beli mahal2 sangat dahlah leh pakai kejap jer..tak sesuai sungguh...
Yang herannya nape die kata murah??apa motifnyer??entahlah..hanya Tuhan saje yang tahukan...
Apesallah plak mama izan ni melalut..konon title len..len yang di tulis..bukan ape mama izan ni sangat heran dengan orang itu..sebaiklah xde perkara buruk berlaku..nauzubillah.

Rasenyer ramai yang tertanya2 cemanelah rupernyer ofis kat umah tuu...pc sebelah dapur ker..sesambil masak leh lak layan fb slalu..a..a nilah rupe ofis yang xseberape tu..



bersih..nyer..kemas nak snap pic..salu bersepah..


Kat sinilah mama bekerje..segale mende delivery order,sale order,invois..bil2 sume diproses disini...bil2 sume mama masukkan lam drawer tuu..nampak tak kat sebelah pc tu...a..a tv tu plak tuk mama izan cuci mata..ehh..xlah tulah cctv...tambah lak walky talky...segalenyer tiada rahsia...so papehal yang berlaku kat bawah (kedai) sume mama taulah..if mama tak dibuai mimpi..hi..hi..ngelat lak..
Mesti ade tertanye2..apehal plak netbook ade kat atas tuu...tulh die dah jadi cpu mama...cpu yang lame ade kat bawah untuk purchase order system cam kat pasaraya tu..scan barang2 masuk n kuar....


Yang ni plak keje suami mamalahkan...bab2 wiring ke..tebuk2 lubang ke...piping ke...kira technician rumahlah...segala bagai wayar berselirat ni..pening mama tengok..tapi yang nilah suami mama suke sangat...

penung kepala mama tengok...

Mane tak berselirat..akuarium,mesin basuh, tv, pc, fax, telefon sume amik power supply kat plug ni...

Banyak tak fail2 kat rak bawah ni..??banyakkan...tu pun tak muat dah..kene beli lagi satu ni..

Kalo tak check bebetul segale mende invois..banyak betul kerugian..yelah...manusia punya kerja tak sempurna mesti ade silap..sentiasa berhati2 dan teliti...

sudah penuh..kene beli lagi..

Biasanyer mama izan ni susun segale invois mase baby tido or mase yang agak2 sesuai ..maklumlah kerja2 rumah pun kene wat jugak..kalo tak macam kapal nak berperanglah bersepahnyer...

Inilah die segale cucu cicit invois yang lom diproses...mane tak slalu pening kepala mama ni...banyak sangat2...so..buatlah kerja dengan banyakkan bersabar....

manyaknyer...

Apa dah jadi dengan organiser board mama ni..


creative board..ngeee

Anak2lah ni...marah conteng dinding..di contengnyer board ni...tak pelah...janji tak conteng dindingkan..

Emm...panjang lebarnye huraian ye...apa yang boleh saya kongsikan ialah...kalo nak berbiznes banyak2kan bersabar, perlu ade jati diri yang kuat, berdoa itu mesti dan sentiasa sebab sok lusa tulat kita tak tahu sale macam mane..so berdoa banyak2, bertoleransi dan yang penting juga kreatif..sentiasa buat perubahan..tak kisahlah..dari segi susun atur barang ke atau tambah mende2 ke...supaya kastemer tak boring..

Semoga ade input yang berguna untuk kamu sume..wassalam..

Comments

Popular posts from this blog

Cara membuat permohonan tambah bidang dengan Kementerian Kewangan Malaysia(MOF)

Alhamdulillah..punyai waktu untuk berkongsi sedikit ilmu yang mungkin mampu membantu mereka yang ingin meluaskan perniagaan masing2. Sebelum membuat permohonan dengan MOF, anda hendaklah mendaftarkan bidang yang ingin dipohon dengan  suruhanjaya syarikat malaysia (SSM). Hanya RM30 untuk mendaftar 10 bidang yang pertama. Permohonan tambah bidang hanya boleh dilakukan bagi mereka yang telah berdaftar dengan MOF dan masih aktif sijilnya. Bagi mereka yang baru nak mendaftar dengan MOF boleh klik cara berdaftar dengan MOF . Kemudian log masuk dalam sistem e-perolehan  klik pada "pendaftaran sebagai pembekal/perunding", masukkan ID dan kata laluan(password). Klik pada profil dan klik permohonan tambah bidang. Lengkapkan segala maklumat yang diperlukan. Setelah selesai, sediakan dokumen sokongan yang diperlukan dan dihantar/ dipos kepada yang berkenaan. Bagi mendaftar 10 bidang yang pertama dengan MOF sebarang caj tidak dikenakan, jadi kepada peniaga bumiputera,

Cara daftar dengan kementerian kewangan secara online..

Salam mesra buat teman2..alhamdulillah atas segala rezeki yang dilimpahkan oleh Allah.. Sebenarnya saya buat entri ni sebagai panduan untuk diri sendiri di masa hadapan. Manalah tahu akan datang ada rezeki tambah kedai, nak daftar dengan kementerian kewangan dah tak ingat. Dan agak rumit bagi mereka yang belum lagi daftar. Jadi ingin saya kongsikan apa yang telah saya lakukan. Memula buka laman web eperolehan . Tukar bahasa jika perlu. Kemudian klik pada butang - pendaftaran pembekal atau perunding. Klik pula daftar sebagai kontraktor baru (ikutlah bidang perniagaan anda, kalo perunding, klik butang perunding baru). Disini kita buat ID dan password untuk log masuk dalam sistem e-perolehan dan sedikit maklumat perniagaan secara ringkas. Selepas itu, log masuk guna ID dan password yang kita dah buat. Disini akan ada 6 seksyen yang perlu anda isikan. Isikan seksyen pertama- perincian syarikat, jika maklumat yang anda masukkan lengkap, sistem otomatik akan tanda right di side bar s

Lesen G.D.L

Salam buat semua teman2..Bukan mama izan yang nak menduduki ujian untuk dapatkan lesen GDL , tapi suami mama izan. GDL ialah "Good driving Licence " atau maknanya Perlesenan vokasional pengangkutan barangan. Lesen ni perlu diambil untuk membolehkan suami mama izan pandu lori 3 tan delta tu..kalo xde lesen memanglah kene saman yer. Kenelah labur kan Rm120 untuk ujian teori dan RM50 untuk medikal check-up. Pastu setiap tahun nak renew just bayar RM20 sahaja. gambar sekadar hiasan Pada mulanya mama izan ingatkan hanya soalan2 yang biasa je. Gupernyer lebih dari itu, ade diberi buku untuk dibaca, akta pengangkutan jalan dan akta lembaga perlesenen kenderaan perdagangan. Lam buku tu ade 8 bab perlu dibaca. Dan soalan yang akan ditanya sebanyak 50 soalan. Suami mama izan pun dah macam student, sebab stay up memalam, yelah..rugi jer duit kalo tak lulus. Lagipun penting gak semua pengetahuan ini untuk memandu kenderaan pengangkutan barangan. Dan nak amik lesen ni hanya la