Assalam buat semua teman2...ini kali kedua mama izan mencuba masak ikan siakap stim limau. Dan mama izan nak simpan resepi ni dalam blog ni untuk rujukan di masa hadapan. Sebelum nak masak mama izan adelah buat research sket bahan2nyer dan mama izan masak ni ikut citarasa kami sekeluarga. Mama izan pun lebih 5 kali makan kat restoran ikan siakap stim limau, dan barulah rase ade keinginan nak cuba sendiri.
Masakan berstim ni mudah dan sihat, jadi bolehlah nak makan selalu. Tapi tang nak beli ikan tu, kene tengok bajet gak. Kat temerloh ikan siakap sekilo RM20 - RM25. Ikan yang mama izan beli ni lebih sekilo untuk makan tengahari dan malam.
Bahan2 ikan siakap stim limau:
* seekor ikan siakap (1 kilo lebih)
* 5 biji bawang putih dihiris
* 1 labu bawang besar di potong dadu
* 2 inci halia diketuk (hiris pun boleh)
* 6 batang serai dititik (dihiris pun boleh)
* 7 biji cili api dihiris (ikut tahap pedas yang anda suka)
* 2 biji tomato dipotong dadu
* 6 biji limau nipis (kalo nak masam lagi tambah 1 sudu cuka)
* garam dan gula secukup rase.
Cara2 memasak pula:
1.Panaskan periuk yang berisi air untuk stim. Kemudian letakkan ikan yang sudah diperap dengan garam dalam loyang atau pinggan yang melengkung.
2.Semua bahan2 tadi tabur pada ikan dan isikan sedikit air.Kalo nak banyak,letak air banyak.
3.Bila ikan sudah masak, perahkan asam limau tadi. Kemudian bolehlah dihidangkan ikut citarasa masing2.
Mudahkan..selamat mencuba.wassalam
Comments
Post a Comment