Salam buat semua pengunjung...kebiasaannya bila tiba hujung minggu mama izan akan sediakan makanan2 yang agak ringan untuk dimakan pabila rase lapar. Ini pun kalau tak balik kg KL. Minggu lepas mama izan buat dadih perisa pandan dan mama letak nata dicoco, memang ngamlah. Anak2 pun sibuk je cakap "yummy2".
Jadinya, minggu ni mama izan buat puding jagung berkuah. sebenarnya hari jumaat lagi mama izan dah buat. Dan mama izan nak kongsikan resepi mudah citarasa kami sekeluarga.
puding jagung berkuah.
. Resepi puding jagung berkuah:
Bahan untuk puding:
* 1 tin jagung berkrim
* 2 tin air (sukat dengan tin jagung tadi)
* 1 cawan castard (brand ape pun boleh)
* 7 sudu besar gula (kalo tak nak letak boleh tapi agak tawar, kami suka manis sket)
Campurkan kesemua bahan2 ni dalam periuk dan jerang atas api sederhana. kacau sentiasa sehingga likat. Kemudian letak dalam bekas.
Bahan untuk kuah:
* 1 tin susu cair
* 1 tin cocktail
* 1 sudu teh esen vanila
* 6 sudu besar gula
* 1 sudu tepung kastard (untuk pekatkan kuah, kalo tak letak pun takpe)
Masukkan kesemua bahan2 dalam periuk dan jerangkan. Kacau sehingga mendidih dan kuah agak pekat sket.
Ini adalah resepi citarasa kami, setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza. Jadi tak timbul masalah saya buat tak betul ke, salah resepi ke.ok..selamat mencuba.
Comments
Post a Comment