Posts

Showing posts from March, 2013

Inspection lorry di Puspakom

Image
Assalammualaikum semua...semoga harini kita menjadi seorang insan yang sangat memberi manfaat kepada orang lain serta memudahkan urusan orang lain.
Sedar tak sedar dah 2 tahun lori ni berkhidmat untuk kami. Lepas ni jika ade rezeki menambah lori mungkin tak sempat nak cerita pasal lori kan...
Kebiasaannya inspection lori di Puspakom akan dilakukan seminggu awal sebelum tamat road tax lori tu. Ini adalah kali ke-3 kami buat inspection untuk lori ni.
Sebelum nak wat inspection tu, pergi cuci lori dulu supaya bersih, lebih kurang RM20 kos mencuci. Jika bahangian belakang lori dah pucat, lebih baik di cat, sekurang2nya sejuk sikit hati pegawai yang buat test lori nanti.
lori yang telah di cat...

Kami melakukan inspection di  Puspakom Raub, Pahang..buat masa ni masih belum ade lagi cawangan di Temerloh. Antara perkara2 yang dititik beratkan semasa inspection ialah asap, brek, signal, lampu, tayar dan mud guard tayar. Jika salah satu dari perkara berikut tak lulus, maka perlu baiki dan masu…

Lion dance perfomance..

Image
Assalamualaikum kawan2. .diharapkan semuanya sihat wal'afiat.  Cerita bulan feb lagi. .kebiasaanya selepas tahun baru cina, sekolah anak2 ade pertunjukan " lion dance" . Ini adalah kali pertama saya dan en.suami punyai ruang waktu menghadiri pertunjukan lion dance di sekolah anak2. Layankanlah gambar2 yang sempat saya snap.
abg amirul dengan kawan baiknya..

meriahnya...bebudak sekolah pula telah membuat kepala lion untuk lion dance daripada bahan2 terbuang seperti kotak, kertas dan plastik.

lion dance..

aniq pula sempat posing disebelah kepala lion...
Akhir skali dimeriahkan dengan dentuman dan percikan bunga api. Sekali setahun jer boleh tengok "lion dance" nih. Bangsa cina terkenal dengan "lion dance"nyer. Kita bangsa melayu terkenal dengan tradisi tarian. Semoga jumpa lagi...zai jian;-)