Posts

Showing posts from November, 2011

Graduation day amyra fariza & amirul fariz

Image
As salam buat semua pengunjung...graduation day ni pada 20 nov yang lalu. Tak sempat nak tulis dengan cepat sebab banyak pula kerja di kedai.
Amirul fariz pun buat persembahan. Tak sangka mama, fariz buat dengan bersungguh2..apabila terjatuh, cepat2 die bangun. Papa pegi cari tempat duduk, mama pula siapkan amyra dengan baju recycle..mama buat simple jer..tema lebah..guna kain dan baju2 yang dah lame..kepak buat dengan plastik.

bilik menunggu..fariz dan kawan2..

fariz buat persembahan "twist2 hop2.." gitulah lagunye..
 Pertunjukan fesyen recycle yang dibuat oleh mak2 pelajar..kreatifkan mereka ni...



amyra dengan baju lebah..
budak lelaki pula tema robot, super hero, sponge bob..
Dah siap pertunjukan fesyen tu, mama terus ke belakang pentas untuk menyiapkan amyra dengan pakaian tarian pula..sebab cikgunye tak cukup staff..nak disiapkan dalam masa yang singkat.
amyra dan kawan2 tengah tunggu untuk buat persembahan.
persembahan tarian lagu "jai ho"..
Terakhir sekali penyam…

Amyra Fariza tamat prasekolah

Image
As salam buat semua pengunjung..alhamdulillah..syukur atas rezekimu ya Allah. Amyra Fariza pun dah habiskan semua pelajaran sekolah tadika di montessori school.

Kesan 2 tahun prasekolah ni pada amyra fariza yang sangat jelas ialah dia sudah boleh membaca bahasa melayu dan bahasa inggeris dengan baik. Kalo mamanyer dulu tak pandai lagi nak baca.
Kat sekolah ni yang paling saya suke pelajaran matematik, sebab ade belajar gune abacus atau sempoa. Secara tak langsung mama izan pun pandai gak gune abacus ni. Tambahan pula belajar kira kaedah arithmatik membentuk pemikiran yang sangat kreatif.
Manakala bahasa cina pula bolehlah mama izan kategorikan sebagai tahap bawah lagi..sebab dia tak boleh lagi menggunakan bahasa cina di rumah. Kadang2 mama izan guna sedikit sebanyak bahasa cina. Dan banyakkan tonton tv KBS 325 @ astro..supaya dia biasa dengan penggunaan bahsa cina ni.
Ade juga belajar sains dan pendidikan moral sedikit banyak membentuk peribadi dia menjadi anak yang baik. Mama izan p…

Cuti di Langkawi-Bahagian2

Image
Alhamdulillah...sambungan episod lepas cuti di langkawi. cantik sesangat pemandangan dari bilik hotel bay view, langkawi ni. Terdapat banyak kapal layar yang ade kat pesisir lautan kat bandar kuah ni. Kami bersarapan sambil menikmati pemandangan nan indah ni.
pandangan dari bilik hotel bay view, tingkat 7

Pastu saya menoleh ke kanan, nampak pula swimming pool. Kalo anak2 nampak ni, sure nak mandi..takde lah xtvt nak berjalan2 di langkawi ni.Erm..amyra bangun..tengok kat tingkap...dah nampak.Puas pujuk, mandi kolam esok jer, harini nak naik "cable car"..pegi "underwater world"..island hopping..bla..bla..


kolam renang ni kat tingkat 4, patutlah tak nampak kat lobi..

Saya pun terus menyiapkan anak2 dan segala aksesori untuk di bawa. Sebab nak pegi tempat naik cable car jauhnye lebih kurang 45km dari hotel.
Dalam perjalanan, anak2 diam jer..mengantuk mungkin. Saya pun cam pening je..jalan bengkang-bengkok. Sesampai jer kat tempat parking...amyra terus muntah..habis koto…
Image
Alhamdulillah ..masih kita dapat bertemu..sekarang ni, pekerja bertukar ganti, jadi mereka belum lagi boleh ditinggalkan untuk melayan kastemer dan tak tahu gune sistem POS. Makanya, saya akan bergilir dengan suami semasa suami nak makan dan solat.
Dan bila mana saya yang jage kedai semua anak2 ni pun sama turun dan melakukan kerja2 yang tak pernah saya suruh..sabooo jerlah. Mereka adalah pekerja kurang mahir yang sangat rajin dan kreatif, menggunakan barang2 dalam kedai sebagai alat permainan mereka.

Aniq Farhan pun join skali. Ni tengah dok atas meja nak "menolong" mamanya scan barang.



Gambar kat bawah ni pula, amyra dan fariz sibuk buat kek kononnya, dengan menggunakan cutting disk dan end cap pvc.




haa..nilah rupernye kek yg mereka buat...

Setiap kali supervisor cuti mama izan ni memang akan keletihan yang tak dapat nak digambarkan. Bukannye letih layan kastemer yang ramai, tapi letih dok mengemas segala menda2 yang anak2 main. Saya mohon semoga diberi kekuatan, kesabara…