Posts

Showing posts from November, 2012

Belajar menjala kali pertama..

Image
Alhamdulillah...kita berjumpa lagi. Sebelum nak sambut besday k.mia bersama2 family saya merancang dan fikir apa menu yang sesuai dan semua boleh makan.  Sebabnya en. suami dah cakap awal2 yang nasi ayam dan spagetti tak nak.  Fuuh...jenuh juga saya fikir..dan akhirnya saya bercadang nak buat roti jala. Setelah berbincang dengan en. suami dan beliau setuju, saya pun belilah alat untuk menjala.
Jadi untuk pertama kali dalam hidup saya menjala, aduhai bukan mudah rupanyer nak menjala. Selama ini makan sedap jer, cara menjala tak tahu.

inilah cubaan kali pertama, kata en. suami macam lempeng jek..ekkeke
Saya tak berputus asa, saya search cara2 nak menjala. Baru tahu kalo nak menjala alat menjala tu kene rendah sket dekat dengan pan supaya roti tu tak jadi dot2.... Ok..saya pun cuba kaedah tu. Akhirnya jadi roti jala saya.

roti jala cubaan kedua...

alat menjala roti...

inilah hasilnya cubaan kali kedua...cantikkan

dan yang ni ofkoslah kuah kari untuk dimakan dengan roti jala tadi...

Walaupun …

Makan2 @ family gathering

Image
Alhamdulillah...kami diberi rezeki dan ruang waktu untuk bersama2 berkumpul bersama keluarga belah en. suami. Sebenarnye abg ipar en.suami yang telah bercadang untuk belanja "makan besar" kami sefamili.
Memandangkan aniq buat hal masa ni, dan kebetulan saya dok berjauhan dengan en. suami, makanya saya hanya makan apa yang ade depan saya jer. Seganlah nak minta orang len tolong amikkan.  Tak banyak gambar yang saya snap, sebab sibuk melantak...ekkeke
sempat berposing dengan en. suami...
Kami telah melantak dengan kenyangnyer di restoran ikan bakar tasik idaman, bangi. Banyak sangat menu yang disediakan, antara yang saya ingat, ialah butter prawn, sotong goreng tepung, tomyam seafood, ikan siakap 3 rase dan lain2 lagi. Makanan di sini adalah sangat sedaap, memang terbaik. Makan pun atas tasik..terapung2.
gambar penuh, mereka yang terlibat xtvt makan2..

Dan hari tu juge kami menyambut birthday afina maisarah..comeel sangat gambar afina pada kek ni.. Saya pula sibuk dengan mendek…

Resepi mudah jagung kukus berkrim

Image
Alhamdulillah..kita jumpa lagi...kali ni saya nak kongsi sket resepi. Resepi jagung kukus yang anak2 dan en. suami suka sangat makan diwaktu petang. Senang sket saya cite kat blog ni, ramai lak yang tanyakan cemane2 nak buat yerr.
Ni tak payah nak tulis2 bagai, senang jer mendenyerkan. Bahan2 yang perlu mestilah jagungkan dah nama pun jagung kukus, tak kan kacang pulak... ekkeke...biji jagung yang dah lerai dari  batangnyer lebih kurang 500g..pahamkan sampai takat nih.
Saya suka brand mascorn ni..rasanya tengok gambar sumer pahamkan..
  jagung biji yg manis...
Kemudian, sediakan periuk untuk mengukus. Dan kukus sehingga agak lembut, jangan lelama sangat tauu, nanti kecut tak sedap lakk.


 saya kukus lam periuk kecik guna ni jer, memang cukup kami seisi keluarga..he..he

Bila dah lembut, terus letak dalam bekas yang bersesuaian. Masukkan satu senduk planta, satu senduk susu pekat dan 1 sudu kecil garam dan gaul sehingga sebati. Kalo rasa2 nak manis sket ke, tambah susu lagi tapi jangan s…

Syoknyer "scratch"

Image
Alhamdulillah....hari ni cite pasal anak2 yang seronok scratch. Bukannya scratch kene gigit nyamuk atau apa2, tapi khusyuk dan tekun ngadap "scratch card" yang kami beli di GPH bangi. Sorang satu kami beli, kalo tak nanti berebut dah tak jadi xtvt scratch.
Macam biasalah amirul suka haiwan2 yang k.mia pula pilih gambar princess as ussual. Layankan jerlah janji mereka enjoy men"scratch". Aniq punya pun ade tapi k.mia juge yang buatkan. Aniq pun tak hairanlah dengan benda ni.

amboii...abang amirul kemain lagi tunduknyer..jangan tersujud sudah..

apalah yang k.mia komen tu, biasalah tu suke komen2...yer2 jer kata aniq tak heran rupernyer tgh tido masa ni..nampak tak kepala budak lam buai belakang k.mia tu..??

 masih tak siap lagi...

amirul pun sama..lagilah tak nampak hasil sket pun...

Tengah seronok citer pasal anak2 men"scratch" ni, terlupa lak nak snap gambar yang dah siap...adehhlah... tak jadi citelah kalu gini. Apa pun, saya sendri seronok tengok anak2 bua…

Play with non-toxic clay

Image
Alhamdulillah...beberapa weekend yang lalu, saya ke pasaraya membeli sedikit barang. Saya pun sengajalah tengok tempat permainan, kot-kotlah ada mainan yang boleh meningkatkan daya kreativiti anak2. Lama jugalah saya pusing2, sehinggalah saya terjumpa "colourful non-toxic clay". "ni mesti anak2 suke ni, harga pun x mahal"..detik lam hati jer. Erm..saya pun ambil satu. Memang tepat jangkaan saya sesampai je rumah terus tunjuk pada anak2, mereka sangatlah xcited dan terus bermain dengan non-toxic clay tu. Sebenarnya saya dah lama cari non-toxic clay ni, tapi tidak ketemu. Dan inilah hasil kreativiti anak2 saya...sungguh tak diduga.. > >
hasil  k.mia, ditilnye die buat..dengan mata, hidung rambut... "Amirul buat apa tu"..tanya saya.."..mm..mirul buat anaconda.."katanya "ha..ha...xde rupe ular pun mama tengok.." balas saya.."..adelah mama, ni panjang ni macam anaconda, x baik tau mama cakap macam tu berdosa.."..katanya lag…

Aniq Farhan 3 tahun

Image
Alhamdulillah..anak mama izan yang sorang ni dah 3 tahun. Aniq Farhan, tahniah!! kerna kamu dah capai umur 3 tahun, banyak lagi perkara yang perlu kamu lalui selagi kamu masih hidup. Mama sentiasa doakan yang terbaik buat kamu dan mama sangat2 hepi bila mana kamu sudah boleh bercakap 3 patah perkataan dengan baik. Setiap anak ada kelebihan dan kekurangan masing2, namun mama tidak membezakan kamu dengan kakak dan abang yang boleh bercakap lebih cepat dari kamu.  Mama sentiasa bantu kamu untuk menjadi lebih baik. Semoga Aniq Farhan menjadi anak yang soleh, bijak, cerdik dan berjaya dalam apa jua bidang yang kamu minat..aamiin. Kami menyambut hari lahir aniq kecil2lan sahaja di rumah PIL saya. Menjamu sedikit juadah buat adik beradik, PIL dan anak2 sedara sebelah suami. Antara juadahnya, kek birthday red velvet, spaghetti, fries dan nugget. Memang sangat simple, dan saya rase anak2 saya sangatlah hepi. 
kek red velvet..sedap
bergambar kenangan
Dengan decoration yang agak simple, saya yang bua…

Saujana Janda Baik, Pahang

Image
Alhamdulillah...kami dapat berkumpul sefamili di Janda Baik, Pahang. Kiranya family gatheringlah nih. Kami telah menginap di Chemperoh Saujana Janda Baik. Chemperoh ni boleh memuatkan sehingga 20 orang dewasa dengan harga sewa RM700 semalam. Perjalanan dari Temerloh lebih kurang 1 1/2 jam. Kami lalu jalan biasa untuk menikmati kawasan perkampungan...yerlah...tu...banyak hutan juge..
Tempat ni memang best kalo pergi bersama2 famili. Seriuss sunyi dan sangatlah privacy. Kanak2 pun boleh mandi sungai instead of kolam, maybe lebih selamat...Airnya memang sejuk...tapi anak2 ni berendam berejam2 pun tak rasa sejuk. Boleh ke sini http://www.saujanajandabaik.com/ untuk info yang lebih tepat.
Kami yang paling awal sampai...tapi sesat gak nak cari saujana chemperoh nih. Sebabnya saya tak meneliti arahan untuk ke saujana janda baik nih dengan baik. Cari signboard saujana janda baik memang xde...Lam website kata, jalan kesaujana janda baikni 1km seblumSaufiville,so..sepatutnya kami cari saufivill…

Resepi Air bunga roselle

Image
Alhamdulillah..ade rezeki sket saya belilah bunga roselle di pasar tani hari ahad. Senang jer nak buat air ni. MIL saya yang ajar saya buat semasa saya masih tinggal di rumah PIL. Dan air ni rase masam2 sket dan sedap.
Resepi air bunga roselle: 750g bunga roselle ( yang dah dibuang biji dan dibersihkan ) 3 liter air 1 kg gula
Caranya: Masukkan kesemua bahan2 tadi kedalam periuk dan masak atas api sehingga bunga roselle agak layu.


 air bunga roselle..

Kemudian tapiskan air tadi. Bunga roselle tu jangan dibuang...toskan dan keringkan dibawah panas matahari. jadilah halwa roselle. Yang ni suami saya sangatlah suka

halwa roselle

Saya lebih suka buat air roselle sendri daripada beli. Lebih terasa rosellenyer. Selamat mencuba..jumpa lagi..zai jian...