Posts

Showing posts from December, 2012

Resepi tumis petai dan ikan bilis bercili api.

Image
As salam buat semua rakan2....harini saya nak kongsikan resepi goreng petai cincai. Saya tak pernah pun makan sebelum nih. Masa bulan november yang lalu saya lek umah mak kat klang. Pastu mak pun masak hidangan nih. Terus tersuke sama jugalah dengan en. suami. Itu yang saya try masak sendri kat umah...memang sedap.
Ini resepi untuk peminat petai jer...yang tak minat baik x payah buat nanti loya lak..ngeee. Mari saya listkan bahan2nya, sudah tentulah petai, ikut suke nak letak banyak mana, ikan bilis dan bawang besar dan cili api. Senang dan mudahkan.
Memula gorengkan ikan bilis sampai garing tau bukannya hangus. Kemudian ketepikan, dan tumis bawang dan cili api yang telah ditumbuk tadi sehingga agak layu.
 Pastu masukkan pula petai yang sudah dikeluarkan daripada kulitnya. Masak sehingga agak layu kemudian masukkan ikan bilis goreng tadi...siap.

Inilah rupernyer hidangan simple nih lam pan...
saya suke petai...harumkan toilet jer nih..

Saya harap rakan2 faham cemana nak masak yer. Mem…

Mini playground dipasang semula.

Image
As salam buat semua teman2. Kali ni saya nak citer pasal anak2 pula. Sebelum raya puasa haritu saya telah membuka playground nih memandangkan ruang rumah kami kecik untuk menerima kehadiran famili belah en. suami. Selepas dibuka rasa lapang sangat dan senang anak2 nak berlari2 ke, melompat2 ke kan.
Saya telah sorokkan playground ni dibelakang pintu ruang stor bilik kami. Memang tempat tersorok dan memang susah anak2 nak jumpe...bape banyak memang daa..ekkeke...

lapang jerkan xde mini playground..

Leklok bulan disember cuti sekolah jer k.mia telah menemui mini playground nih. Dan saya pun memasang semula sebab cuti sekolah nih 24 jam kat umah sure bosankan. Tak sangkalah saya anak2 kami betapa berejam main kat mini playground nih macam baru beli.

tengok tu..berabukkan..sebelum saya pasang, saya lap dulu, nampak berkilau sket..yo..yo.. je


haa..hepi jer memasing kononnye ade mainan baru...

SEbelum nih saya memang suka sorokkan mainan anak2 kalo mereka dah boring main, pastu dah beberapa bu…

Sambutan Birthday K.mia

Image
Alhamdulillah...pada 30 nov lalu kami diberi rezeki untuk menyambut birthday anak dara kami yang ke -7 tahun bersama2 dengan famili belah en.suami. 
"Selamat hari lahir amyra fariza, mama doakan semoga menjadi anak yang soleh, baik akhlak, budi bahasa dan bijak dalam mengendalikan sesuatu perkara serta pandai berdikari." aamiin.
Sebenarnya, birthday k.mia pada 27 nov, namun masa yg sesuai diraikan 30 nov. Kiranya macam penutuplah untuk majlis birthday anak2 kami.
Hari sebelum majlis kami membeli belah barang2 yang diperlukan untuk acara masak2...aish...dah macam nak bertanding pulaknyer..Malamnya saya mengatur strategi ....erm...susun atur masa, masa bila nak masak ni, masa bila nak masak itu...simple jerkan...tapi sayalah tak biasa nak masak macam2 dalam satu masa.
Tetiba saya rasa ade sesuatu yang kurang....alamak..belon tak beli lagiii...tak meriahlah kalo takde belon. Sok pepagi ajak en.suami gi Glowing Party House beli pape yang patut.
Seawal pagi..takdelah awal pun la…

Menjala kali kedua, teknik mudah..

Image
Alhamdulillah...dapat lagi kita bertemu dalam alam maya nih...kali ni saya nak kongsikan cara menjala yang mudah dan praktikal dan tidak meleleh-leleh.
Sebenarnya saya ada terbaca dalam beberapa blog lain, penggunaan alat nih untuk menjala. Jadinya saya dengan bersungguhlah xplen kat en. hubby cemane ruper bentuknyer.
So, beberapa jumaat yg lepas bulan nov, sejurus sampai rumah selepas solat jumaat, en. suami beri sebungkus benda. Dan yg bermain dalam fikiran saya ialah, alat2 untuk jenazah maklumlah baru balik dari solat....ish..ish...tak patutkan saya.. Tapi bukan, yang sebenarnya itulah alat untuk menjala..saya sangatlah hepi....
Dan beginilah ruper bentuknya...........................ta..ta..taaa > > >
>
>

botol ade 3 lubang...ki..ki.ki...
Esoknya juga saya try menjala. Memang sangat mudah menggunakannya dah macam perfectionist jer menjala. Memang puas hatilah. Tak sia2 saya buat research pasal menjala roti jala nih.
Mari kita tengok cemane hasil roti saya....



haa...ca…