Posts

Showing posts from October, 2010

Hancur harapan kami

Image
Salam buat semua pembaca blog ni..kalo adelah peminatkan..perasan jer..

Tetiba lak mama izan teringat kisah yang lalu.mana xnyer...jualan cat nak dapat sorang sehari pun susah gara2 sudah ade pusat cat berkomputer warna impian kat bandar Temerloh ni. Kononnyer dulu hasrat kami nak jadi pusat cat sebab mase memula meniaga dulu xde lagi yang wat secara besar2ran.
Beginilah caranya orang cina nak matikan melayu, mereka bersaing cara sihat tapi kita x leh nk lawan gak. Dasyat tau jualan cat merudum hingga 50%. Diorang ni nak jual cat sama jenis xperlahkan.. ..tp jual dengan harga peruncit dapat dr pembekal..jdnyer kastemer complainlah kami jual mahal..sedangkan kami jual ikut harga pasaran..memang kacau betullah.
Warna impian tu blehlah jual murah sebab PIL die pembekal hardware dan cat terbesar kat Temerloh ni. Mase tahun 1 xde aper pun. Maybe PIL die bengang dengan kami, jdnyer buka kedai cat sama jenis. Nak tahu citernyer teruskan baca yer..
Tahun 2008 bulan April hingga julai kami trainin…
Image
Assalamualaikum..kepada abang2, kakak2 dan adik2:


Burung enggang yg jinak.. Pool side @ mercu resort


Last week kami ke Mercu resort untuk follow up bout cuti2 1 family programme, setelah berbincang dengan panjang lebarnyer, maka inilah hasilnya.
PERUBAHAN PROGRAM CUTI2 1 FAMILY-6&7/11/10 @ MERCU BEACH RESORT, CHERATING PAHANG.

Setelah berbincang dengan pihak resort mereka mencadangkan supaya kita ambil "family day package" yg mana minima untuk ambil pakej ialah 30 org dewasa.Jadinya kami bersetuju kerana pakej yg disediakan berpatutan, memudahkan semua pihak dan kita mempunyai banyak masa untuk beraktiviti bersama keluarga,takyah pk nak buat bbq,sandwich,koslow,masak bihun,buah-buahan,minuman,sume tu resort yg setelkn,cuma kite kene bayo lbh sketlh, tp still berbaloilh dgn ape yg diorag sediakn.

Pakej yg disediakan berharga RM2786

Pakej ini merangkumi:

1. Penginapan utk 11 bilik (pool view, single queen bed,fridge xde, bawa travel bed or apa2 untuk yg anaknya ramai).
2. 4 kali m…

Melawat tapak

Image
Salam ceria buat semua...

Seawal pg mama dah bersiap2 sebab harini nak pegi melawat tapak stor barang hardware.Sesudah anto myra ke sek. kami bergegas ke tapak menunggu lori untuk angkat tanah yang dijanjikan kul 8 pagi.Kami sampai situ kul 8.30pg tapi setayar lori pun xnampak.

Mama pun snaplah gamba abang dengan bootnyer..nak masuk semak kenelah pakai boot nanti sakit lak kaki kan.Dah kul 9pg tapi tak muncul juga.Bos dah xleh sabo dah..cal org tu..katanya on the way so..we all tunggu lagi..sampai kul 9.30pg..kami pun pergi kedainyer..rupernyer diorang pegi anto barang ke lain dulu.
Amirul dengan bootnyer dan back hoe hand..


Mana bos x marahkan..banyak mende kami nak wat tertangguh..apalah salahnya cakap nak anto barang..jadinya bolehlah kami ke pasar n breakfast dulu..dahlah lapo lagilah datang amarahnyer dengan panasnyer..saboooo jerlah.
Orang yang tolak semak punctuallah plak kul 8 pg dah bekerja.sesetengah kita ni janji kul8pg..time tulah baru nak pg kejekan.

Jadinya,janganlah kita meny…

Main2 di Taman kubang gajah

Salam ceria buat semua..semoga mendapat kesihatan dan kemurahan rezeki di awal minggu.

Semalam bawa anak2 ke taman di temerloh..taman baru buat ..kami pergi lam kul 5ptg..siap bawa basikal memasing lagi..
Memula x sabar anak2 nak berbasikal papa ikut abang manakala mama izan lak ikut kakak sambil aniq dok lam stroller..seronok btuk anak2 ni..mama ternampaklah signboard wadding pool...wah ade pool nanti lehlah anak2 berendamkan.Tapi bila tgk tempat tu dah pecah dah..belum guna lagi pun..entah bilalah agaknya nak buat lek tu.

Dah penat berbasikal main kat playground pula..main gelongsor,jongkang-jongket..ikut suke dorang jer main...now main buai ade gaya baru lak dok skali 2 orang arah bertentangan satu buai..aish bebudak zaman skarang ni nak cuba sesuatu yang barulah tu.Ade ke amyra nak wat camtu gak..xlehlahkan nanti jatuh.Papa pegi beli air kejap..tetiba lak amyra nk pee..aah sudah..terpaksalah abang pun ikut skali pegi toilet..sampai toilet..terkezut mama izan...kotornyer x dapat nak k…

Rokok vs makanan

Image
Salam ceria buat pengunjung blog mama izan..semoga semuanya dalam keadaan sihat wala'fiat..

Tetiba nak cite pasal rokok2 ni..malam ni mama izan rase x berselera nak makan nasi..agaknyer dah pening dok ngira dari pagi tadi.Jadinya suami tanya nak makan apa??terkebil2 mama izan..a..a..makan pizza beli yang regular..erm..rase cam mahal jer kan..tp sebulan skali jer makan fast food nyer.
Beli pizza dengan add ons nyer RM24 makan 2 orang..kenyang..alhamdulillah..kalo diorang ni share duit sorang RM12 dapat kekenyangan seperti kami ni..
Tapi staff2 ni perabih duit bli rokok sehari RM10..kalo bagi makanan sket jer diorang jammah. Rokok lagi sedap..ntah braper x lah suami mama ni bagi nasihat..tapi diorang wat dek jer..
Sorang staf tu dah tentu2 memang sakit jantung sebab merokok tapi rokok gak yang dipilihnya..pernah skali diserang sakit dada..sampaikan tak larat nak inform mama izan tak dapat datang kerja..puaslah mama call die,call tunang die tapi tak berjawab.. last2 call ayah die..dah saki…

Tayar MR. hilux

Image
Salam ukhuwwah fillah buat teman2 yang mengunjungi..

Didoakan agar semuanya menikmati kesihatan dan kesenangan yang diredai Illahi.

Mama nak kongsilah sket pasal tayar ni kan..rupe2nya tayar kete 4x4 ni macam2 keadaannya.
Dek kerana dah 2 x tersasar sebab tayar licin sangat jadinya suami mama izan buat sedikit "research" pasal tayar yang sesuai dengan penggunaan hilux ni kan.
Memang toyota hilux ni tayar memang licin tapi xtaulah nape toyota wat macam tu kan.

Sebelum ni ade kastemer bgtau kalo nak beli hilux ..bila dapat kete terus tukar tayar sebab licin.Tapi suami mama wat dek jer sebab xde pengalaman..bila dah mengalami barulah teringat2 kata2nya itu.

Pergi survey kedai tayar kat temerloh..macam2 rege..ade yang RM2.5k hingga RM3.8k..tapi mana yang sesuai untuk mr. hilux kami??

Ade 3 jenis rim, 16",17" dqn 18"..lebar tayar pula , 255mm(yg asal),265mm,275mm...ketebalan pula lain halnya..

Setelah kami tambah tolak campur bahagi..kami decide nak amik rim 16" dan l…