10 tanda pemakanan yang baik

Salam mesra buat semua...Selama harini minum susu nespray tak perasan dengan apa yang ditulis pada pembungkusnya. Tapi harini tertarik lak nak bacakan. Jom tengok apakah 10 tanda pemakanan yang baik.

1. Berat badan sesuai dengan ketinggian.

2. Kulit yang cantik.

3. Pertumbuhan otot yang baik.

4. Mata yang terang.

5. Gigi dan tulang yang kuat.

6. Rambut berkilat dan bermaya.

7. Berselera makan.

8. Postur yang baik (bentuk tubuh).

9. Peka dan ceria.

10. Tidur yang lena.

Cuba cek diri kita ni mengambil makanan yang baik ke?? Jika menepati ciri2 di atas makanya memang kita ni makan makanan yang lebih banyak khasiat. Agaknyer tiba2 tertarik pasal makanan sihat ni sebab mencari gambar makanan sihat dan tak sihat untuk amyra.

Kadang2 saya terfikir apakah semua yang kita makan, akan diambil 100% oleh anak yang disusukan?? Memang patut pun ibu2 digalakkan banyak mengambil makanan yang berkhasiat dan banyak minum susu.

Mama izan makan twisties tak banyak pun, just segenggam jer. Pastu amyra nak bagi pada aniq, mama izan tegur kata x boleh. Suami mama izan kata ape bezanya bagi aniq yang berumur kurang 2 tahun dengan mamanya yang makan juge..menyusu nanti dapat gak. Mama izan seolah terkedu..betul juga yer.

Kalau ade rakan2 yang ade idea dan info pasal kesangsian mama izan ni bolehlah kongsikan yer..Adakah apa yang seorang ibu tu makan, akan diambil 100% oleh anak yang disusukan. wassalam..

Comments

Popular posts from this blog

Cara daftar dengan kementerian kewangan secara online..

Lesen G.D.L

Cara membuat permohonan tambah bidang dengan Kementerian Kewangan Malaysia(MOF)