Salam mesra buat semua teman2....alhamdulillah masih ade masa untuk saya tulis sesuatu hari ini. Sabtu lepas sepupu suami saya buat kenduri aqiqah, makanya ipar duai dan MIL saya datang ke rumah untuk bermalam.
Saya tanya suami nak masak ape ye yang semua orang boleh makan..suami saya kata xyah susah nak pikir..masak ikan patin jer sure sume suke....Saya pun memang dah sesiap masak pepagi lagi asam tempoyak ikan patin.
4 ekor ikan patin yang besar, seekor digaram kunyitkan dan 3 ekor lagi masak tempoyak..memang kendurilah sebab masak lam periuk besar. suami sayalah yang suh saya masak pepagi, katanya bila dah lame lagi sedap dan mantoop..
Petang pegi kenduri aqiqah..dan malamnyer menyantap ikan patin tempoyak lak..sampai meratah2 lagi..jangankan tetamu yang datang..suami saya pun bertambah2..lebih 3 kali tambah.
Sesekali tetamu datang memang sedaplah makan reramai..
Inilah die asam tempoyak ikan patin seperiuk besar..mujur ade periuk besar..
yang tinggal hanyalah bunga kantan dan asam keping
Resepi asam tempoyak ikan patin:
*2 ekor ikan patin
*2 kuntum bunga kantan
*1 labu bawang besar
* 2 biji bawang putih
*10 biji cili api
*5 biji cili merah
* tempoyak
*5 keping asam keping
*sedikit air asam jawa
Cara memasak:
1. Basuh ikan bersih2. kemudian rendam dengan air asam jawa selama 2 minit untuk menghilangkan lendir2 ikan dan bau hanyir.
2. Buang air asam jawa dan bilas sedikit. Kemudian gaulkan 2 senduk tempoyak bersama2 dengan ikan patin dan biarkan selama setengah jam.
3. bawang putih, bawang merah, cili merah dan cili api dikisar halus. Masukkan dalam periuk dan tambah air secukupnya dan panaskan.
4. Apabila agak panas sedikit masukkan 2 senduk tempoyak dan kacau. Dan masukkan bunga kantan yang dibelah dua.
5. Masukkan ikan patin yang dah diperam dengan tempoyak ke dalam periuk.
6. Kemudian masukkan pula asam keping dan tambahkan gula dan garam secukup rasa.
macam mana?? Senang tak..agak rumit sedikit tapi hasilnya sangat2 mantoop..
Selamat mencuba..wassalam
Comments
Post a Comment