(your code)

Rakan seperjuangan ;-)

Saturday, December 18, 2010

Cakap lebih, keje wat x??

As salam buat sume pengunjung..
.
Tetiba mama izan nak cite pasal diri sendiri. Mungkin ade kalangan rakan2 yang terdetik..izan ni cakap macam hebat sangat ade kedai sendri..entah tahu ntah idak pasal barang2 kat kedai.
Meh sini nak citer kronologi sebelum jadi pembantu penguruskan.
.
Mama pun heranlah napelah minat sangat hardware ni. Sebenarnye sejak blajar lagi mama dah cadangkan kat suami mama suh die buka hardware.
.
Memula dulu amik kejut biologi pertanian @ upm, 5 sem jer / 2thn 1/2...entah nape tak leh nak catch up makin lame makin mencabar..jadinya mama izan pun tukar kos amik bahasa asing...kiranya mama ni orang asinglah..ha..ha..ha..bahasa arab. Sure kengkawan arab dulu terkejut mama terlibat lam hardware2 nih.
.
Walaupun kedai sendri mama izan pernah gak jadi kuli..3 bulan training..bos suh tulis sume pipe fitting yang ade dan kira stok..banyak tau lebih 50 jenis fitting dah lah paip ade jenis upvc, pvc, poly, GI dan stainless steel. Memang naik pening kepala ni. Blajar gak pasal cat macam2lahkan.
.
Dah leh menjual2 and xplain kat kastemer, jadinya naik pangkat jadi supervisor. Tugas menyelia barang2 dan staf2.
.
Bos aka suami mama memang ade banyak hal lain mase memula dulu..so..order barang, cek barang lam kedai sumer mama wat..bila cukup bulan wat akaun. Mase jage kedai, xde kastemer mama wat filing or cek delivery order dan invois. Bila dah tengahari masak lak. Anak2 memang dok kat kedai mase dulu2. Dengan nak letak harga kat barang2, dengan anak2 yang menyepahkan barang2.Hanya Tuhan saje yang tahu mase tu perasaan mama.
.
Apabila dah ade 2 orang staff dan dah pandai menjual barang dan tahu selok belok kedai, makanya mama pun naik pangkat jadi pembantu pengurus. So, kerja2 mama yang berkaitan dengan duitlah, akauntan, wat sebut harga, invois, akaun statement utk yang berhutang cek bayaran untuk pembekal. Walaupun kerja tak berat macam sebelum ni..tapi lagi pening woo..bab2 duit ni...kene cek bebetul...
.
Kalo nak wat cat dengan mesin cat tu mama leh wat..cat 7L mama leh angkat...yang 20L konfem xleh..tp gelekkan mcm tong gaslahkan..wat railing langsir leh gak wat..mama dah lalui sume tu sebelum mama leh agak senang sedikit sekarang. Jadinya. nak senang kene bersusah2 dahulu..betul x?? Takdelah senang sangat tapi bolehlah.
.
Tahun depan bos nak naikkan pangkat mama izan lagi, tak tahulah mama leh pikul or tak..cam berat sangat lak..Kalo mama kene handle segala2nye tahun depan memang cabaran. Semoga kekuatan jasmani, mental dan rohani akan semakin bertambah.
.
Dengan harapan tiadalah lagi kesangsian kepada mereka2 yang sangsikan.
Rasenye panjang lebar sangat dah ni. lebih baik stop dulu sebelum tulis yang mengarut2.
Wassalam..

1 comment:

  1. bukan untuk berbangga dri..tapi sekadar renungan untuk capai ape yang diimpikan perlukan pengorbanan.kene kutuk dengan kastemer pernah, kene tipu dan mcm2 lagi. sume ni jadi sebagai pembakar semangat.

    ReplyDelete